Ste zadovoljni sami s seboj? Koga vidite, ko se pogledate v ogledalo? Ste na katero svojo lastnost še posebno ponosni? Vam gre kaj na živce? Samopodoba je skupek predstav in mnenj, ki jih imamo o sebi. O njej in mitih, ki so povezani s pozitivno samopodobo, se bomo pogovarjali s specialistko klinične psihologije, Aleksandro Meško. V četrtek ob 7.35 na Prvem. Pripravlja: Mojca Delač

S specialistko klinične psihologije Aleksandro Meško o samopodobi, naši sliki o sebi

Ste zadovoljni sami s seboj? Koga vidite, ko se pogledate v ogledalo? Ste na katero svojo lastnost še posebno ponosni? Vam gre kaj na živce? Samopodoba je skupek predstav in mnenj, ki jih imamo o sebi.

Samopodoba je človekova slika o sebi, to je en sistem prepričanj o tem, kakšni smo mi.

Nam je povedala sogovornica, specialistka klinične psihologije Aleksandra Meško. Naša samopodoba je sicer res zgodba, ki se zariše ob našem odnosu do sebe, temelji pa na drugih odnosih.

Velikokrat rečemo, da takšen odnos, kot so ga imeli pomembni drugi do nas, ko smo bili majhni, tako začnemo obravnavati same sebe.

Če so nam drugi ves čas ponavljali, da iz nas nič ne bo, bomo tudi mi s časom najbrž razvili neki samoprezir, ki bo vplival na počutje in tudi na to, ali se bomo upali spustiti v bolj zahtevne stvari in nove izzive. To seveda ni zdravo, bolj zdrava pa je jeza, saj lahko ti občutki motivirajo, da v prihodnje kaj naredimo drugače.

Kaj pa, ko pričakujemo, da bomo vedno brilijantno zadovoljni in da bo vse skupaj pozitivno in dobro in narejeno po najvišjih možnih standardih? Tudi to je izziv za naše nevrone.

Živimo v obdobju, v katerem obstaja tiranija ‘bodimo srečni in zadovoljni’.

To seveda s pridom izkorišča tudi marketing.

Ampak človek, ki ima zdrav odnos do sebe, velikokrat doživi tesnobo ali tremo, sploh takrat, ko so pred nami zahtevne okoliščine. To ne pomeni, da je z nami kaj narobe, da smo nesamozavestni in tako naprej.

 

Mojca Delač