V zadnji marčevski epizodi se bomo z nevrologom prof. dr. Zvezdanom Pirtoškom pogovarjali o aktualnih temah, ki se nas vseh dotikajo. In ko smo že pri dotiku – ta ima pomembno vlogo v človeški kogniciji in zaznavanju sveta in odpira področje somatosenzoričnega dogajanja v človeških možganih. Tudi o tem v jutranjih minutah, ko bomo prof. Pirtoška vprašali tudi, kje v obdobju, ko se zdi, da je svet obstal ali se vsaj vrti drugače, kot smo vajeni, vidi največje izzive za medicino, prihajajoče generacije zdravnikov, s katerimi se srečuje kot profesor, ter družbo na splošno. Se slišimo v četrtek ob 7.35 na Prvem. Oddajo pripravlja Mojca Delač.


Pogovor z nevrologom, prof. dr. Zvezdanom Pirtoškom, o dotikih, objemih in aktualnih razmerah

Morda smo še pred kratkim mislili, da imata objem in dotik le emocionalno vrednost, danes pa vemo, da je tudi ustroj našega živčevja in kože tak, da nam gradi nek poseben občutek in odnos do sočloveka in družbe na zelo temeljni, fiziološki način, pripoveduje nevrolog prof. dr. Zvezdan Pirtošek:

Pred kratkim je bilo odkrito posebno živčevje. Živci, ki so posvečeni ravno temu toplemu, udobnemu občutju, ko se nas nekdo dotakne. Najbolje je, če se dotaknemo naše kože z določeno hitrostjo, to je približno 3-4 cm/s. Ugodje ob takemu dotiku kaže že otrok v prvih urah in dnevih svojega življenja, to je torej nekaj, kar nam je vgrajenega kot »hardware« v naše možgane.

Prav tako je nekaj posebnega tudi objem, pripoveduje prof. Pirtošek.

Tovrstni dotik in objem nam v telesu in možganih zbudita cel niz fizioloških aktivnosti, ki jih danes zelo dobro razumemo. Zbudijo se te posebni nevroni oz. živci, ki prek kože potujejo v hrbtenjačo, od tam pa do našega limbičnega sistema, ki je odgovoren za čustva in insulo, ki je odgovorna za občutek notranjega jaza. Vzpostavijo se pogoji, da se počutimo dobro in varno in da ubežimo stresu.

Mojca Delač