Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Dr. Anton Slodnjak - raziskovalec zgodovine slovenskega slovstva * Véliki admiral – poveljnik avstro-ogrske vojne mornarice * Naš prvi literarni avantgardist * Tržačanka primadona beograjske opere

Véliki admiral Anton Haus se je po končani Vojno pomorski akademiji na Reki leta 1892 izkazal na potovanju okoli sveta s korveto Saida in to ga je pripeljalo do bleščeče vojaške kariere. Leta 1910 je postal viceadmiral, tri leta pozneje admiral in poveljnik avstro-ogrske vojne mornarice, leta 1916 pa je prvi dobil čin vélikega admirala. Že pred prvo svetovno vojno je pripravil načrte za morebitno vojno s tedaj še zavezniško Italijo in maja 1915, ko se je vojna res začela, je avstro-ogrsko ladjevje po teh načrtih bombardiralo pristanišča in prometne zveze na italijanski obali; to je močno zavrlo italijansko mobilizacijo. Za pregon sovražnih ladij in podmornic je uporabljal hidroplane. V pismih večkrat omenja, da ni dovolil hidroplanom bombardirati tistega dela Benetk, kjer so umetnine. Anton Haus je bil cesarjev tajni svétnik, častni doktor tehniške visoke šole na Dunaju ter častni meščan Reke in Ljubljane. Véliki admiral Anton Haus se je rodil leta 1851 v Tolminu.

Pesnik Anton Podbevšek velja za prvega slovenskega literarnega avantgardista. Leta 1920 je skupaj z Miranom Jarcem in Božidarjem Jakcem v Novem mestu pripravil celodnevno avantgardistično prireditev, za katero se je pozneje uveljavila oznaka “Novomeška pomlad”. Slovensko kulturo je vznemirjal z izvirnimi literarnimi večeri, na katerih je teatralno, patetično in samozavestno recitiral svoje pesmi. Njegovo avantgardistično pesništvo je zbrano v knjigi ”Človek z bombami”. Po letu 1925 se je Anton Podbevšek avantgardizmu odpovedal in pisal drugačno literaturo: zbornik Dolenjska metropola Novo mesto, antologijo Slovenska lirika, biografiji o Ivanu Groharju in Rihardu Jakopiču ter monografski prikaz Jakopičevega slikarskega opusa. Anton Podbevšek se je rodil leta 1898 v Novem mestu.

Glavno področje delovanja literarnega zgodovinarja Antona Slodnjaka je bilo raziskovanje zgodovine slovenskega slovstva od Brižinskih spomenikov do sodobnosti s težiščem obravnave naše literarne zgodovine 19. stoletja. Urejal je zbrano delo Frana Levstika in Frana Erjavca, po vojni pa je objavil številne študije o Prešernu in uredil več izdaj Prešernovih Poezij. Drugo polovico 19. stoletja je najpodrobneje obdelal v “Matični zgodovini slovenskega slovstva”. V tej je med drugim objavil tudi novo dokumentarno gradivo o Ivanu Cankarju. Sodeloval je v domačih in tujih leksikografskih izdajah ter urejal izbore posameznih slovenskih avtorjev. Veliko je naredil za uveljavitev naše književnosti v tujini. Svoje poglede na osrednje osebnosti slovenske literature, Prešerna, Levstika in Cankarja, je literarni zgodovinar Anton Slodnjak opisal tudi v biografskih romanih, izdanih pod skupnim naslovom “Slovenska trilogija”. Od leta 1953 do neprostovoljne upokojitve je bil tudi predstojnik Inštituta za slovansko filologijo. Pozneje je bil profesor slovenske, hrvaške in srbske književnosti na Goethejevi univerzi v Frankfurtu, v domovino pa se je znova vrnil leta 1965. *Posnetek Doktor Anton Slodnjak, ki velja za enega naših največjih literarnih zgodovinarjev, se je rodil leta 1899 v Bódkovcih v Slovenskih goricah.

Družina poznejše sopranistke ter operne in koncertne pevke Anite Meze se je po prvi svetovni vojni iz Trsta preselila v Mekinje pri Kamniku. Tam je Anita pri uršulinkah končala osnovno šolanje in hkrati prepevala v zboru. Zgodaj so spoznali njen pevski talent in to je vplivalo tudi na izbiro poklica. Študirala je na konservatoriju v Ljubljani in na Dunaju. Od leta 1934 je bila stalna članica beograjske opere, pozneje pa je na tamkajšnji Glasbeni akademiji tudi poučevala. Kot operna pevka z lirskim sopranom je bila uspešna v klasičnih vlogah, kot koncertna pevka pa se je uveljavila s ciklom samospevov. *Posnetek To je bil odlomek samospeva v izvedi Anite Meze, posnet leta 1954. Ko je končala kariero v operi, so ji ponudili mesto profesorice solopetja na Glasbeni akademiji v Beogradu, kjer je začela delati leta 1969 ter v desetih letih vzgojila vrsto pevcev in pevk. Med njenimi študenti sta bila tudi Tereza Kesovija in Arsen Dedić. Anita Meze se je rodila leta 1913 v Trstu.

Stane Kocutar