Najemniški vojaki – »meksikajnarji«
Peter Kozler in njegova »velika Slovenija«
Odvetnik in organizator tržaških Slovencev

Krompir, ki skupaj s pšenico, rižem in koruzo sodi med štiri najpomembnejše hranilne rastline, so Indijanci v Andih gojili že pred 2.500 leti, v Evropo pa so ga prinesli Španci v 16. stoletju, vendar se dolgo ni udomačil. Kmetje so se ga branili tudi zato, ker so sprva skušali jesti surove krompirjeve plodove.

Leta 1767 je po ukazu cesarice Marije Terezije postal obvezna poljščina. Zakon o dvajsetinskih dajatvah od krompirja, ki so ga v monarhiji sprejeli leta 1833, pa je še pospešil pridelavo »kruha ubogih« po tistem, ko mu je pot na krožnik dokončno utrla huda lakota v letih 1816 in 1817.

*Posnetek Je povedal dr. Peter Dolničar, predstojnik Oddelka za poljedelstvo, vrtnarstvo, genetiko in žlahtnjenje pri Kmetijskem inštitutu Slovenije.

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

Stane Kocutar