Najpogosteje kršena človekova pravica je nasilje nad ženskami. A slednje se ne dogaja le med štirimi stenami, temveč je tudi državno, družbeno in sistemsko. Poglejmo Poljsko, ki je šolski primer tega, kaj se zgodi, ko si politika podredi sodstvo, ko zakonodajne varovalke odpovejo in oblast ženskam, samovoljno vzame njihovo pravico do svobodnega odločanja o lastnem telesu.

Prepoved splava je že realnost, na vidiku prepoved ločitve in legalizacija družinskega nasilja

Najpogosteje kršena človekova pravica je nasilje nad ženskami. A slednje se ne dogaja le med štirimi stenami, temveč je tudi državno, družbeno in sistemsko. Poglejmo Poljsko, ki je šolski primer tega, kaj se zgodi, ko si politika podredi sodstvo, ko zakonodajne varovalke odpovejo in oblast, milijonom žensk, samovoljno vzame pravico do svobodnega odločanja o lastnem telesu. Letos je namreč v veljavo stopil zakon, po katerem Poljakinje, razen v primeru ogroženosti življenja in zdravja matere, ter incesta ali posilstva, nosečnosti ne smejo prekiniti.

Ampak, kot je dejal Jaroslav Kaczyinski, prvi in edini voditelj na Poljskem, morajo ženske otroka roditi, mu dati ime in ga potem skladno s krščansko vero krstiti in pokopati.

Pravi dolgoletna novinarka, dopisnica iz regije Polona Fijavž, ki dodaja, da na Poljskem poteka sistematično spodkopavanje vseh demokratičnih vrednot, kršenje temeljnih človekovih pravic in številnih mednarodnih konvencij. Hkrati poteka obsežna kampanja, ki povzdiguje tradicionalne vrednote. Na vsakem koraku lahko vidimo reklame, plakate, pa tudi televizijske spote in oddaje, ki ženske postavljajo za štedilnik. Zagovornice pravic žensk dobivajo grožnje s posilstvi in umori, v javnosti pa vlada občutek, da so ženske sovražnik in da je takšna obravnava žensk povsem sprejemljiva. Kljub spornemu zakonu, ki prepoveduje splav, pa po besedah predstavnice Inštituta 8. marec in poznavalke razmer na Poljskem, Petre Meterc, skrajno desno krilo katoliške cerkve imenovano Ordo juris, ki je po mnenju obeh sogovornic, odgovorno za prepoved splava, zdaj zahteva še strožjo zakonodajo.

Pred poljskimi poslanci je trenutno na mizi predlog, po katerem bi še zaostrili zakonodajo glede prekinitve nosečnosti in bi celo kaznovali ženske, ki bi opravile prekinitev nosečnosti, pa tudi kogarkoli, ki bi pomagal. Hkrati bi bilo to dejanje, po tem predlogu, enačeno z umorom.

Aktualna zakonodaja že sedaj v praksi pomeni: na stotine žensk, ki pomoč pri splavu iščejo v tujini, sistematično ogrožanje življenj in zdravja žensk, družbeno stigmo, na tisoče stisk povezanih z neželeno nosečnostjo in uničenih življenj, ne pozabimo pa tudi na primer štirinajstletne deklice, ki je bila posiljena in je otroka morala roditi ter na nedavno tragično smrt tridesetletne Izabele, ki so ji zdravniki, domnevno zaradi prepovedi splava ali ugovora vesti, odrekli pomoč in je zaradi tega tragično preminila. Če je prepoved splava za Poljakinje že realnost, pa je na vidiku celo prepoved ločitve in legalizacija družinskega nasilja. Nam pa dogajanje na Poljskem lahko služi kot opomin na to, kako hitro so nam priborjene pravice lahko odvzete.

 

 

Tita Mayer