Položaj žensk v Sloveniji se slabša. Ženske smo deležne posurovele javne komunikacije, ustrahovanja, poniževanja, podcenjevanja, spregledanosti in diskreditacij«, so v javnem pismu zapisale predstavnice različnih organizacij in kolektivov, ki so se združile s ciljem da bi se ženski glas v prihodnje bolje slišal. O ženskah v politiki in mizoginiji, tokrat v podkastu Na pravi strani, ki ga pripravlja Tita Mayer.

"Zdi se mi, da je bila politika zelo dolgo neke vrste zatočišče moških in uporaba mizoginije v resnici velja za politično strategijo"

"Položaj žensk v Sloveniji se slabša. Ženske smo deležne posurovele javne komunikacije, ustrahovanja, poniževanja, podcenjevanja, spregledanosti in diskreditacij", opozarjajo predstavnice različnih organizacij in kolektivov, ki so se združile s ciljem, da bi se ženski glas v prihodnje bolje slišal. Kljub temu, da je bil predsednik vlade prejšnji teden ponovno obsojen zaradi žaljenja novinark RTV-ja, sta tovrstni seksizem in mizoginija v Sloveniji povzdignjena v politični program, poudarja prof. dr. Jana Javornik, predavateljica na univerzi v Leedsu in predstavnica Ženskega lobija Slovenije. Dodaja, da gre pri metodah žaljenja, ustrahovanja in izključevanja za politično nasilje, katerega namen je odvrniti ženske od vstopa v politiko. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da nikogar od odločevalcev ne skrbi, da ravno zaradi ne zastopanosti žensk v političnih sferi, drsimo na vseh svetovnih lestvicah enakosti spolov, na kar nas opozarja evropska unija, Združeni narodi, evropska komisija, nenazadnje Svetovni gospodarski forum. In kljub zakonodaji, ki predpisuje enakost spolov v politiki, kljub predpisanim kvotam v politiki, v aktualni vladi sedita le dve ministrici. Tanja Lesničar Pučko, novinarka in kolumnistka časopisa Dnevnik opozarja, da politična zastopanost državljanov in državljank ni takšna kakršna je državljanska struktura. Polovica prebivalstva v Sloveniji, to so ženske, nima enakovrednega zastopstva v slovenskem parlamentu, še manj v vladi, kar predstavlja nezaslišan demokratični primanjkljaj, ki si ga v zrelih demokratičnih družbah ne upajo več privoščiti. O položaju žensk v politiki in mizoginiji, ki so je deležne, smo se pogovarjali v drugi epizodi podkasta Na pravi strani.

 

 

Tita Mayer