Porrajmos ali pozabljeni holokavst nad Romi

Enote rdeče armade so 27. Januarja 1945 osvobodile koncentracijsko taborišče Auschwitz. Ta dan je od leta 2005 tudi svetovni dan spomina na žrtve holokavsta. Poleg judov, so bili žrtve tudi Slovani, homoseksualci, duševno in telesno prizadeti, politični disidenti in tudi Romi. V času nacističnega režima je bilo pobitih tudi okoli 600.000 Romov. Zadnjih nekaj let javnost malo bolj spoznava Porrajmos ali pozabljeni holokavst nad Romi. Zakaj o tem prej nismo govorili, zakaj ga nismo raziskovali, bomo vprašali zgodovinarja in publicista, dr. Marjana Toša.

V Berlinu so predstavili težko pričakovan digitalni romski arhiv www.romarchive.eu. Pogovarjali se bomo s skrbnico oddelka za holokavst, zgodovinarko dr. Karolo Fings. Digitalna zbirka Voices of victims obsega 60 pisem ali pričevanj  žrtev nacističnega režima.

V Avstriji živi okoli petdeset tisoč Romov. V Oberwartu imajo sedež tudi številne romske organizacije, med njimi tudi združenje Karíka, ki vsako leto pripravi zdaj že tradicionalni večer romske glasbe in izbor kraljice.

Ob koncu nas čaka nova rubrika  – minute za jezik. V jezikovnem kotičku s Samanto Baranja bomo enkrat mesečno spoznavali zgodovino, zanimivosti in posebnosti romskega jezika

 

Enisa Brizani