Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Smrt novorojenčka v enem od romskih naselij na Dolenjskem

Smrt novorojenčka v enem od romskih naselij na Dolenjskem, na tnalo postavlja pogoje za življenje romskih otrok v naseljih brez vode in elektrike. Tudi pristojnost in ravnanje staršev in države. Centri za socialno delo po spremembi zakonodaje oziroma po uvedbi družinskega zakonika izvajajo ukrepe, ki jih izreka sodišča, pove Katarina Hiti, direktorica za socialno delo osrednja Slovenija, enota Kočevje.

Center ne odloča več o samem ukrepu, ampak o tem odloči sodišče. Država, se pravi CSD in sodišče, pa izvedeta ukrep, ko starši svoje obveznosti na izvajajo v korist otroka in je ogroženost tako visoka, da je potrebno izvest ukrep za zaščito mladoletnega otroka. Temeljni pogoj, da lahko država poseže v neko družinsko razmerje in zavaruje mladoletnega otroka, je otrokova ogroženost. Izpolnjena morata biti dva pogoja, in sicer ali obstaja škoda in verjetnost za nastanek škode na otroku in vir zaradi katerega je pri otroku nastala škoda. Ali je to ravnanje staršev, to se pravi nekaj kar starša nista naredila ali sta opustila. Če govorimo o opuščanju skrbi za mladoletnega otroka, to je en primer, drugi trije primeri so zanemarjanje mladoletnega otroka, nasilje nad otrokom, ravnanje v veliko škodo tega otroka in nekaj kar je že izkazano kot posledica.

 

Več o tem v Naših poteh, kjer bomo predstavili drugo stanje oziroma drug pogled na reševanje romske tematike. Na severovzhodu države, je zadnjih nekaj let poudarek na še boljšem sobivanju Romov in večinskega prebivalstva. Kakšen pristop izbrati pri najmlajših smo preverili v splošni knjižnici v Ljutomeru, kjer na ustvarjalnih delavnicah spoznavajo različne kulture sveta, tudi romsko pove direktorica splošne knjižnice Ljutomer, Vesna Laissani.

Danes imamo že drugo delavnico, v januarju je že bila ena. Seveda je naša knjižnica odprta za vse skupine, otrokom želimo predstaviti druge narode in kulture. Tako se je porodila ideja, da predstavimo romsko kulturo, kar se nam je zdelo super, glede na to da dosti govorimo o migracijah, integraciji, medkulturnem sodelovanju. V vrtcu so bili takoj za to. Preživeli smo zelo lepo delavnica, zdaj vidim da se bo ponovila, da se bodo otroci naučili še nekaj o samem življenju Romov, tudi njihovo zastavo so si zdaj prilepili, naučili se bodo par besed in kar je tisto kak mi rečemo lȕkif ali zaključek, je romski ples, ki se ga že vsi tudi veselimo.

 

Tako kot vsak prvi ponedeljek v mesecu, tudi nocoj izbiramo domačo in tujo skladbo minulega meseca. Na domačem delu se bosta pomerili skupini Šukar in Romano Glauso. Na tujem delu pa Sabor de Gracia  in Marko Louis. Vabljeni k poslušanju in sodelovanju, po 21-ti na Prvem.

 

 

 

 

 

Enisa Brizani