Spoznali bomo zgodbo Helene Cener iz Vanča vasi, ki bo z nami delila spomine, kako se nekoč doma praznovali veliko noč. Letošnji dan za spremembe, ki ga bodo s vseslovensko akcijo pri Slovenski filantropiji obeležili 10. aprila, poteka pod geslom premagajmo osamljenost. V ta namen smo se pogovarjali s psihoterapevtko, dr. Majo Kus Ambrož ter jo povprašali kako prepoznamo osamljenost in kako se z njo soočimo. V teku pa je tudi program PO-MOČ, s katerim želijo pomagati starejšim od 60 let, ki živijo sami oziroma so osamljeni in otrokom ter mladostnikom, ki rabijo pomoč.

Skupaj s pomočjo poslušalcev bomo izbirali še skladbi minulega meseca. Na domačem delu se bosta za glasove pomerila Damir Mazrek s skladbo Confused Wedding in Katja Šulc s skladbo O brišind. Na tujem delu pa vam tokrat na izbiro ponujamo skladbi Novia Moderna, ki jo prispeva Lin Cortés ter Na ker – Na ker madžarske izvajalke Monike Lakatos.

"Zaradi velike revščine smo bili lahko veseli, če smo imeli sploh kruh za veliko noč. Jedli smo tisto, kar je babica s prosjačenjem dobila pri okoliških kmetih," se velike noči nekoč spominja Helena Cener.

Prva oddaja v aprilu prinaša zgodbo Helene Cener iz Vanče vasi, ki bo z nami delila spomine, kako so nekoč doma praznovali veliko noč. Pri svojih dvainšestdesetih letih so spomini na veliko noč še vedno zelo živi.

"S sestro sva odraščali pri babici, staršev nisva imeli. Veliko noč smo nekoč praznovali popolnoma drugače kot danes. Mladi bi si morda mislili, da smo tudi mi kot otroci imeli zelo obloženo praznično mizo. Pa je nismo imeli. Na mizo smo postavili to, kar je babica s prosjačenjem v tednu pred veliko nočjo dobila pri okoliških kmetih. Tako smo bili zelo srečni, če ji je uspelo prinesti kakšen star kruh, morda kakšno jajce ali dve. Mesa nismo imeli. Vedeti morate, da so to bili časi, ko je vladala velika revščina, pa ne samo pri nas Romih, ampak povsod," se spominja Helena Cener.

Letošnji dan za spremembe, ki ga bodo pri Slovenski filantropiji zaznamovali 10. aprila, poteka pod geslom Premagajmo osamljenost. V ta namen smo se pogovarjali s psihoterapevtko, dr. Majo Kus Ambrož in jo vprašali, kako prepoznamo osamljenost in kako se z njo spoprimemo.

"Najprej je treba poudariti, da o osamljenosti govorimo takrat, ko nekaj oziroma nekoga pogrešamo v svoji intimi. Lahko gre za specifičnega človeka ali pa samo za idejo o nekom ali nečem. Osamljenost je čustvo, ko ne čutimo bližine in pripadnosti, vendar si to želimo. Treba pa je ločiti med samostjo in osamljenostjo. Osamljeni se lahko počutimo tudi takrat, ko smo obkroženi z ljudmi, samost pa je dejanska izolacija pred drugimi, pred svetom. Tako lahko povemo tudi, da je osamljenost lahko obrambni mehanizem, ki nas prisili v to, da se obkrožimo z ljudmi, da ne bi bili sami. Se pa to lahko kaže predvsem z žalostjo, pomanjkanjem energije in stresom, ki je pogosti znak osamljenosti, še posebno če gre za dolgotrajno osamljenost," med drugim pojasnjuje dr. Maja Kus Ambrož.

Poteka pa tudi program PO-MOČ, s katerim želijo pomagati starejšim od 60 let, ki živijo sami oziroma so osamljeni in otrokom ter mladostnikom, ki potrebujejo pomoč.

Skupaj ob pomoči poslušalcev pa smo izbrali tudi skladbi meseca marca. Na domačem delu je tako prepričljivo zmagala Katja Šulc s skladbo O brišind sin me, na tujem delu pa Monika Lakatos s skladbo Na ker – na ker.

Sandi Horvat