Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

"Veliko del je misterioznih in družbeno kritičnih, ki posameznika spodbujajo k razmišljanju, in tudi to je eden od namenov Ciganjice", pravi nadarjeni umetnik Marcel Baranja

V decembrskih dneh v številnih domovih zasvetijo praznične luči. Številni okrasijo tudi zunanjost svojih hiš, spet drugi poskrbijo, da zasveti celo naselje. Mi smo obiskali eno od teh, v katerem vsako leto zasveti na tisoče luči. Ena prvih hiš v naselju v Vadarcih, ki vsako leto zasveti v božičnih barvah, je hiša Gabriele Horvat. Pred hišo vsak leto postavijo tudi jaslice, že pred leti pa sta z možem le nekaj metrov stran od hiše na domači zelenici postavila tudi manjšo kapelico.

V Naših poteh smo že pred časom spoznali 28-letnega Marcela Baranjo iz Vanče vasi pri Murski Soboti, se z njim pogovarjali o študiju arhitekture in vodenju nevladne organizacije Romskega akademskega kluba. Prejšnji teden smo se udeležili odprtja njegove že druge slikarske razstave, ki jo je naslovil Ciganjica.

"Ker gre za abstraktno razstavo, ki od opazovalca zahteva, da si za vsako delo vzame čas, bo marsikdo, ki je pričakoval upodobljene podobe romske ženske s črnimi lasmi, rdečo rožo v laseh in pisanih krilih, razočaran," pravi Marcel Baranja.

Zavili smo še v Črnomelj, kjer je v sklopu mednarodnega projekta ZAPROM – Spoštovanje raznolikosti kot temelj za integracijo Romov z zaposlovanjem – primer Slovenije in Srbije potekala celodnevna delavnica z naslovom Diskriminacija me ne bo ustavila pri iskanju zaposlitve.

V tokratni rubriki romskega jezika pa smo pobliže spoznali Rome Lovare, ki živijo na območju Hrvaške. Romi so na Hrvaškem naseljeni že od 14. stoletja, zgodovina Romov Lovarov, ene od osmih romskih skupin na Hrvaškem, pa predstavlja sicer še ne tako zelo raziskan, ampak pomemben del hrvaške kulturne dediščine.

Prvi