Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Številni otroci so zimske počitnice preživeli aktivno in ustvarjalno.

Minula dva tedna so si predvsem učenci zapomnili po zimskih počitnicah. Prvi marčevski dan pa je počitniški čas popestril še pustni torek. Pustnega rajanja so se v sklopu počitniškega tabora razveselili predvsem otroci v Lendavi. Center za družine Perec je kot eden redkih v regiji pripravil počitniške aktivnosti skozi ves teden, tako za romske kakor tudi za otroke večinskega prebivalstva ter »poskrbel za pravo večkulturno dogajanje«, je povedala strokovna delavka na LU Lendava, Laura Kovač.

Tudi v romskem naselju Kamenci so v času zimskih počitnic za tamkajšnje romske otroke pripravili različne tematske delavnice. Vsak dan so Večnamenskem romskem centru v Kamencih so izvedli vsaj eno aktivnost. Tako so otroci svoj prosti čas preživljali aktivno, poučno in zabavno. Njihova mentorica Meri Horvat nam je prestavila program, ki so ga izvedli med počitnicami.

Dušan Horvat Vajta se je na pustni torek s harmoniko na rami sprehodil po Murski Soboti in obudil tradicijo Romov nekoč, ko so pust izkoristili za dodaten zaslužek.

V luči ruske invazije v Ukrajino je ob vojnih napadih in spopadih dom zapustilo že več kot milijon ljudi. Med tistimi, ki so v začetku marca uspešno zbežali iz Ukrajine so bili tudi tamkajšnji Romi. Po podatkih Sveta Evrope naj bi v Ukrajini živelo okoli 400 tisoč Romov. Veliko Romov je varno zavetje pred rusko invazijo našlo najprej na Madžarskem. Največ jih je v prvih dneh prišlo z območja ukrajinsko-madžarske meje. V Budimpešti je prvi val beguncev sprejela skupina madžarskih prostovoljcev. Veliko je takih, ki so pred kremplji vojne za sabo morali pustiti vse svoje premoženje in se podali v državo, kjer ne poznajo nikogar. Okoli dvesto Romov je že prvi večer ruske invazije svoj začasni dom našlo v romskem naselju na Madžarskem. Okoli petnajst do dvajset Romov si deli po eno sobo. Skoraj polovico od prispelih Romov predstavljajo otroci.

Po dveh mesecih smo znova izbirali skladbi minulega meseca. Na domačem delu je prepričljivo zmagala skladba Sinja oj valamikur romskega projekta Monte Cristo. Njegovo jedro tvori romska zasedba iz Prekmurja Romano Glauso, katere člani so se tokrat pridružili dr. Milanu Krajncu, ki je zasedbo zaokrožil še z nekaterimi drugimi romskimi glasbeniki. Milan Kranjc je avtor besedil, medtem ko sta glasbo za projekt napisala Darko Rudaš in Igor Baranja. Na tujem delu pa je prav tako odločno slavila skladba Csoravla zasedbe Romengo in Monike Lakatos. Na novem albumu »Folk utca«, ki je izšel lani decembra, je Monika Lakatos znova združila moči z madžarsko romsko skupino Romengo, s katero si je leta 2011 utrla pot v osrčje evropske etnoglasbene scene.

Sandi Horvat