Učna pot Škrata Biser je lani prejela priznanje za najboljšo tematsko pot v okviru akcije Turistične zveze Slovenije

Lani je v okviru akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna Turistične zveze Slovenije prejela priznanje za najboljšo tematsko pot Učna pot škrata Bisera, ki poteka na območju Vinske Gore pri Velenju. Učna pot, ki jo je pripravilo Turistično društvo Vinska Gora, je namenjena vsem generacijam, od vrtca do rekreativnih upokojencev in sodi med oblike zelenega trajnostnega turizma. Povezuje dve občini, in sicer Mestno občino Velenje in občino Dobrna.

 

Zajema številna področja, od biologije, zgodovine, geografije, kulturne in naravne dediščine, prehrane, kmetijstva, pohodništva, psihologije in sprostitve. Na poti spoznate značilnosti okolja, v katerem ste, kot je gozd, voda in lastno bit. Na gozd boste morda po obhodu te poti gledali drugače. Spoznali boste, da vam lahko koristi tudi na svojevrsten način.

Tako so zapisali v brošuri, ki vodi obiskovalce po učni poti. Ta brošura je poleg slovenskega na voljo še v nemškem in angleškem jeziku. V Turističnem društvu Vinska Gora pa nudijo obiskovalcem tudi možnost vodenja s turističnim vodnikom. Hoja po nezahtevni poti traja kakšno uro, z ogledi pa približno tri ure. Po njej se je mogoče odpraviti tudi samostojno, brez vodnika, saj so točke opremljene s tablami z videopredstavitvami. Učno pot škrata Bisera bomo spoznali v Nedeljski reportaži.

 

Sogovorniki

 

 

Točke

Domačija Blažiš

 

Izletniška domačija Lamperček

 

 

 

Vovkov mlin

Milan Trobič