Drvošec je najboljša tematska pot v letu 2020

Tudi letos je posebna strokovna komisija Turistične zveze Slovenije izbrala najboljšo tematsko pot v okviru akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna, in sicer je to  Tematska pot Drvošec ob Cerkniškem jezeru, ki so jo v Notranjskem parku odprli konec avgusta. Naziv naj pot so zaradi epidemioloških razmer v državi podelili virtualno. Najboljša tematska pot leta 2020 je Drvošec. Gre za staro ledinsko ime, to območje pa je bilo nekoč za prebivalce Dolenjega jezera na Cerkniškem jezeru kraj, kjer so pripravljali drva za kurjavo in jih potem vozili z lojtrnimi vozovi na konjsko vprego, ob visoki vodi pa z drevaki, lesenimi čolni, izdolbenimi iz debla.

Učna pot Drvošec poteka od požiralnikov Rešeto in se konča dobrih 500 metrov pred mostom pred vasjo Otok. Pot po večini poteka skozi gozd in je s svojo dolžino 3,7 kilometra v eno smer primerna za vsakogar, ki ima ustrezno obutev. To pot bomo spoznali v Nedeljski reportaži.

Sogovorniki

Eva Kobe, strokovna sodelavka za stike z javnostmi v Notranjskem regijskem parku.

Damjan Intihar, tehnični sodelavec v Notranjskem regijskem parku.

Janja Mihelčič, ustvarjalka in vodja dejavnosti za obiskovalce Lov za skritim zakladom.

Predsednik komisije za naj poti v Sloveniji Jože Prah iz Zavoda za gozdove Slovenije.

Izbira

Predsednik komisije za naj poti v Sloveniji Jože Prah iz Zavoda za gozdove Slovenije nam je povedal, da je komisijo pot Drvošec res prepričala. Komisija vsako leto namreč ocenjuje vse tematske poti po petih kriterijih, in vse te letošnja pot Drvošec izpolnjuje.

Trasa

Naj pot Drvošec poteka po zanimivem terenu ob nivoju Cerkniškega jezera in nad njim, tako da ima obiskovalec poseben pogled na jezersko gladino, in to je seveda težko opisati, nam je povedal Damjan Intihar, tehnični sodelavec v Notranjskem regijskem parku.

 

 

Točke

Dodatna ponudba

Tematske in učne poti so seveda uspešne, če so vanje vključeni domačini s svojo ponudbo od vodenja do izobraževalnih programov, kulinarične in druge ponudbe. Tako z Notranjskim parkom sodelujeta tudi Tjaša Dernikovič  in Janja Mihelčič. Njuno sodelovanje prinaša zanimivo dejavnost za obiskovalce, nam je povedala Janja Mihelčič, ustvarjalka in vodja dejavnosti za obiskovalce Lov za skritim zakladom, ki jo izvaja na poti Drvošec v okviru Tematskih vikendov Notranjskega parka.

Pot izvirov

Sicer pa so v Notranjskem parku pripravili dve tematski poti, ena je Pot izvirov in druga je Drvošec. Pot izvirov se začne v vasi Gorenje jezero, je krožna in poteka ob izvirih, ki napajajo Cerkniško jezero.

Celovit pristop

Skrivnostno Cerkniško jezero je od nekdaj slovelo doma in v tujini. In marsikateri popotnik in učenjak mu je posvetil svojo pozornost. Ali s krajšo ali daljšo omembo, opisom ali študijo. Časi se spreminjajo in naključni avanturizem počasi zamenjujejo urejeni obiski tega notranjskega bisera, za to poleg Notranjskega regijskega parka in Občine Cerknica zanj skrbijo tudi domačini. Notranjski park tako posveča pozornost tudi sprehajalnim in drugim potem ter infrastrukturi, ki jo vsako zavarovano območje nujno potrebuje. To je recimo vstopna točka ali center za obiskovalce ob vstopu na Cerkniško jezero. Del tega centra bodo namenili za Turistično-informacijski center, kjer bodo na voljo informacije, letaki, brošure in spominki, na drugi strani pa tudi multimedijske vsebine s predstavitvijo Cerkniškega jezera v štirih letnih časih, videosoba, kjer bodo predavanja in drugi dogodki.

 

Prav tako so v Notranjskem parku uredili štiri kolesarske poti, ki ne potekajo le ob jezeru, ampak tudi ob vznožju Javornikov in skozi Rakov Škocjan. Te poti so razdeljene po težavnostnih stopnjah in dolžinah.

 

Širša slika

Vsa ta prizadevanja sodijo v okvir projektov za vnovično renaturacijo ali vračanje Cerkniškega jezera v njegovo prvotno obliko, v čase pred melioracijami, pred posegi v strugo in požiralnike. Vse skupaj seveda izhaja iz naravovarstvenih prizadevanj za ohranitev jezera in njegovo povezavo s turizmom.

 Problemi

Velika težava so na Cerkniškem jezeru in v njegovi okolici divje vožnje vsevprek po travnikih in gozdovih. Tudi odpravljanja teh problemov se bodo v Notranjskem parku lotili v okviru svojih pristojnosti.

Simbolična slika

foto: Občina Borovnica

Navdihujoča lepota jezera

Milan Trobič