Lep nasmeh ni samo ogledalo naših zob, ampak tudi našega zdravja. Vemo, da je ustno zdravje povezano s splošnim zdravjem in da je bolje odstraniti vzroke bolezni kot posledice. Naš tokratni nočni gost dr. Dejan Pirtovšek, ki je v svetu zobozdravstva dejaven že več kot dvanajst let, prizna, da se je tudi sam kot otrok bal obiska pri zobozdravniku.

“Mama je rekla – samo malo mi pokaži, nič ne bo bolelo – pa je vedno bolelo.”

Danes ima dr. Pirtovšek, specialist čeljustne in zobne ortopedije, med svojimi pacienti tudi najmlajše. Zaveda se, da  je pravi pristop tam še toliko pomembnejši.

“Treba je pristopit s šalo, nasmehom …”

Specializacija čeljustne in zobne ortopedije

Po študiju stomatologije se je dr. Pirtovšek odločil za specializacijo čeljustne in zobne ortopedije. Ortodontija je mlada veda, pritegnila ga je z biomehaniko, fiziko, matematiko in z njeno povezavo z NASO.

Pri svojem delu dr. Pirtovšek uporablja različne materiale za izdelavo zobnih aparatov. Ti so namenjeni odpravljanju zobnih in čeljustnih nepravilnosti, omogočajo pa, da s primerno silo delujemo na zobe, ki jih želimo premakniti iz nepravilnega v pravilen položaj.

“Včasih lahko dobimo res izvrsten rezultat.”

Ob koncu pogovora je dr. Pirtovšek podal še nekaj splošnih nasvetov, kako poskrbeti za ustno zdravje zob, ki je tesno povezano z našim splošnim zdravjem.

Ustno zdravje zob je zagotovo eno izmed pomembnejših za dobro socialno, duševno in telesno počutje vsakega posameznika, zato ne smemo pozabiti skrbeti zanj.

 

Tadeja Bizilj