Lep nasmeh ni samo ogledalo naših zob, ampak tudi našega zdravja. Vemo, da je ustno zdravje povezano s splošnim zdravjem in da je bolje odstraniti vzroke bolezni kot posledice. Naš tokratni nočni gost dr. Dejan Pirtovšek je v svetu zobozdravstva dejaven že več kot dvanajst let, kot specialist čeljustne in zobne ortopedije pa ima bogate izkušnje pri zdravljenju otrok, mladostnikov in odraslih ter vseh vrst nepravilnosti od enostavnih do najhujših, kjer je potrebno sodelovanje več specialnosti. O tem, zakaj ima več kot 90 % ljudi težave z zobmi, kako lahko bolezni zob vplivajo tudi na potek drugih bolezni in kako je sodobna tehnologija spremenila zdravljenja, se bomo z dr. Dejanom Pirtovškom pogovarjali vse do pol druge ure zjutraj.

Lep nasmeh ni samo ogledalo naših zob, ampak tudi našega zdravja. Vemo, da je ustno zdravje povezano s splošnim zdravjem in da je bolje odstraniti vzroke bolezni kot posledice. Naš tokratni nočni gost dr. Dejan Pirtovšek, ki je v svetu zobozdravstva dejaven že več kot dvanajst let, prizna, da se je tudi sam kot otrok bal obiska pri zobozdravniku.

“Mama je rekla – samo malo mi pokaži, nič ne bo bolelo – pa je vedno bolelo.”

Danes ima dr. Pirtovšek, specialist čeljustne in zobne ortopedije, med svojimi pacienti tudi najmlajše. Zaveda se, da  je pravi pristop tam še toliko pomembnejši.

“Treba je pristopit s šalo, nasmehom …”

Specializacija čeljustne in zobne ortopedije

Po študiju stomatologije se je dr. Pirtovšek odločil za specializacijo čeljustne in zobne ortopedije. Ortodontija je mlada veda, pritegnila ga je z biomehaniko, fiziko, matematiko in z njeno povezavo z NASO.

Pri svojem delu dr. Pirtovšek uporablja različne materiale za izdelavo zobnih aparatov. Ti so namenjeni odpravljanju zobnih in čeljustnih nepravilnosti, omogočajo pa, da s primerno silo delujemo na zobe, ki jih želimo premakniti iz nepravilnega v pravilen položaj.

“Včasih lahko dobimo res izvrsten rezultat.”

Ob koncu pogovora je dr. Pirtovšek podal še nekaj splošnih nasvetov, kako poskrbeti za ustno zdravje zob, ki je tesno povezano z našim splošnim zdravjem.

Ustno zdravje zob je zagotovo eno izmed pomembnejših za dobro socialno, duševno in telesno počutje vsakega posameznika, zato ne smemo pozabiti skrbeti zanj.

 

Tadeja Bizilj