“Že od malih nog me je zanimalo vse, kar sem lahko naredil s svojimi rokami. Pri dvanajstih letih sem dobil prvo knjigo o masaži. Vse od takrat me je spremljala misel o tem, da bi lahko z dotikom, z rokami, pomagal ljudem” pravi medicinski maser Miha Ogrin. A pot do želenega poklica ni bila tako hitra. Najprej je naredil elektro šolo in se zaposlil kot mesar. Zaradi dela v mesnici je imel večkrat težave z bolečinami v hrbtu, zato je hodil na masaže. In sanjal, da bi nekoč masiral tudi sam. A šele po več letih je prišel pravi trenutek za to.

“Kaj pa ta iz Slovenije tukaj dela?”

Želja po šolanju in pridobivanju pravega znanja je bila res velika. V Švico se zaradi prevelikih finančnih stroškov ni preselil, temveč se je vsak teden z vlakom peljal tja in nazaj.

“V četrtek na vlak, predavanja, nazaj v Ljubljano, vmes masaže in nočna služba.”

Po končanem šolanju, praksi in vseh obveznostih se je še bolj zavzeto posvetil masaži, predvsem medicinski. Razvil je tudi dve lastni metodi masaže.

In kakšen mora biti po njegovem mnenju dober maser?

“Potrebno je sočutje in znanje opazovanja.”

Miha s svojim znanjem medicinske masaže pomaga pri številnih težav in bolečinah. V nekaterih primerih sicer lahko z masažo bolečino le lajša, v drugih popolnoma odpravi.

“Pri glavobolu vsi masiramo sence in čelo, izvorna težava pa je v mišicah na čeljusti.”

V vsakdanu se včasih znajdemo tudi sami v situaciji, ko čutimo napetost v mišicah in nam preproste raztezne vaje niso dovolj, ali pa ne koristijo, ker jih ne izvajamo pravilno in dosledno. Zato je Miha pripravil nekaj posnetkov, kako si lahko pomagamo sami …

Če kakršnekoli bolečine čutite tudi vi, s pomočjo videoposnetkov izvedite preproste vaje, ki se jih ne boste naveličali, ne bodo vam vzele veliko časa, njihov učinek pa bo opazen takoj.

Tadeja Bizilj