Nočni gost Marko Berkopec se je odločil za študij dentalne medicine iz gole radovednosti. Spoznal je, da pri tem pridejo prav njegove ročne, kiparske sposobnosti in natančnost. Danes je zobozdravnik, ki izredno rad opravlja svoj poklic, sebi in drugim pa brez zadržkov prizna, da v stroki ne ve in ne zna vsega in se zato z veseljem še vedno vsak dan uči. Razveseljuje in osrečuje ga nasmeh drugih, še posebno takrat, ko ga pomaga soustvariti sam. Marka Berkopca, dr. dent. med. je na nočni obisk povabila voditeljica Tadeja Bizilj.

Pogovor z Markom Berkopcem, dr. dent. med.

Nočni gost Marko Berkopec se je odločil za študij dentalne medicine iz gole radovednosti.

»Po maturi sem se odločal med študiji gozdarstva na Biotehnični fakulteti, meteorologije na Fakulteti za matematiko in fiziko, ter študijem dentalne medicine na Medicinski fakulteti. Kaj imajo skupnega meteorologija, gozdarstvo in dentalna medicina? Verjetno razen tega, da so vse naravoslovne smeri, ne veliko. Za študij dentalne medicine sem se odločil iz gole radovednosti po znanju anatomije, načinu zdravljenja različnih bolezni. Spoznal sem, da lahko pri tem poklicu uporabim svoje ročne spretnosti, kiparske sposobnosti ter natančnost.«

Po končanem stažu in strokovnem izpitu se je zaposlil v zdravstvenem domu Ljubljana – Bežigrad in že takoj opazil težave in okvire javnega zobozdravstva.

“Ko zobozdravnik konča fakulteto, zna zdravit zobe. Ko pride v službo javnega zdravstva pa je pahnjen v sistem, ki ga ne pozna. Fakulteta te ne izuči opravljanja z ambulanto, ki ima 1800 ljudi. Kmalu prideš v situacijo, ko pacientom ne moreš pomagati, tako kot znaš in si želiš.”

Od radovedneža do ambasadorja Ustne medicine
Letos je začel sodelovati z ekipo Ustne medicine. Obkrožen z isto mislečimi ljudmi pravi, da lahko končno uresniči svoje strokovne ambicije in ponudi pacientom celostno oskrbo na najvišjem nivoju. In kakšen zobozdravnik želi biti, kakšno je njegovo vodilo pri delu s pacienti?

“Spomnim se stavka svojega profesorja paradotologije, ki je rekel Primum non nocere – ne škoduj. Tega bi se morali držati vsi zdravniki, zobozdravniki in vsi, ki delajo z ljudmi.”

Stavka je nujno potrebna

Med pogovorom seveda nismo mogli mimo stavke zdravnikov in zobozdravnikov, ki se odvija v teh dneh. Stališče dr. Marka Berkopca je jasno – stavka je nujno potrebna.

 “Stavka je prišla ob pravem času. Razmere v zdravstvu in zobozdravstvu so resne – pripeljele so do meje, ko je ogroženo pacientovo zdravje.”

Lep nasmeh

Za konec je Marko Berkopec, dr. dent. med. podal še nekaj zlatih pravil, ki so ključ do lepega in zdravega nasmeha.

  1. Redno dvakrat dnevno si umivajte zobe.
  2. Vsaj enkrat letno obiščite svojega osebnega zobozdravnika.
  3. Če opazite krvavitev ob ščetkanju in nitkanju, obiščite zobozdravnika še prej, kot ste nameravali.
  4. Jejte zdravo, gibajte se in skrbite za svoje zdravje – samo eno imamo in ohranjajmo ga.

Tadeja Bizilj