Si lahko predstavljate, da ste se ravnokar vkrcali na luksuzno jahto, kjer bo posadka skrbela samo za vaše udobje in vas popeljala tja, kamor si sami najbolj želite? Maja Novak Mayita je del prav tega posla, njeno delovno mesto pa so ravno luksuzne jahte. Poleg tega je tudi pisateljica, nutricionistka in popotnica, ki je s svojimi izkušnjami sklenila pomagati tudi drugim. Njena pot v tujino se je začela pri 19 letih, ko je s prijateljico, ki jo je spoznala preko popotniškega foruma, prvič zapustila domovino. Pred tem ni bila nikjer, njeni starši, kot pove, niso nikoli niti potovali z letalom.

Prvo potovanje – ljubezen na prvi pogled, ki ni minila nikoli. Po prvem stiku s potovanji so ta postala njena strast in tako je prepotovala velik del sveta. V tujini si je delo prvič poiskala preko agencije, potem pa je ugotovila, da to zmore tudi sama. Po nekaj pozitivnih izkušnjah se je opogumila in kar 18 dni svoj življenjepis in svoje delovne izkušnje ponujala na pomolih francoske riviere, kjer so zasidrane luksuzne jahte, na katerih je želela začeti delati. Nekaj prvih ponudb ni sprejela, nato pa je dobila delo na jahti, daljši od 70 metrov, kar je bil tudi njen cilj. Nabrala si je izkušnje in kmalu na velikih jahtah začela dobivati odgovorna delovna mesta. Skrbela je za udobje in dobro počutje kraljeve družine, glasbenika Mc Hammerja in drugih gostov, ki si lahko take počitnice privoščijo. Sliši se sanjsko, a gre za odgovorno in naporno delo – včasih mora delati tudi po 15 in več ur na dan, brez prostih vikendov in to kar tri mesece skupaj. Njeno delo je tudi pripravljanje različnih posebnih specialitet, kot so bili na primer veganski smoothiji za Mc Hammerja. V času, ko dela na jahtah, zasluži toliko, da lahko ostali del leta potuje ali počne stvari, ki jo osrečujejo.

Zase pravi, da je nekako 70% srečna. In zatrdi, da je treba poznati tudi nesrečo, da bi vedeli, kaj sreča sploh je. In iz lastnih izkušenj doda, da je tudi sama izgubila osebo, za katero je sama šele potem spoznala, kaj ji je pomenila. Sicer meni, da smo Slovenci načeloma srečen narod, da pa bi se morali bolj odpreti navzven in stopiti iz okvirov, ki nam jih postavlja tradicija. Eden izmed načinov je tudi potovanje, vendar, poudari, to ni način, s katerim bi bežali od težav. Te nas vedno počakajo. Nam pa potovanja veliko dajo, saj je prav z vsake poti nazaj prišla drugačna. Svet daje širino in ponuja veliko. Le videti je treba in si upati narediti tisto, kar si želimo.

Napisala je dve knjigi, s katerima želi pomagati vsem tistim, ki izkušenj s potovanji še nimajo. Na enem mestu je zbrala svoje izkušnje, misli, zgodbe in tudi recepte za hrano, s katerimi včasih lahko njenim že tako zanimivim zgodbam doda ščepec eksotičnega priokusa, ki jih naredi dovolj posebne, da so vredne branja. In morda postanejo navdih za potovanje, ki nam prinese več kot smo si morda lahko sploh mislili. Več o Mayiti najdete na njeni spletni strani.

Jure K. Čokl