15 let od premiere baletne predstave Radio and Juliet in čas za reorganizacijo garderobne omare

V Petku brez pravila (#PBP) po pravilu ostajamo doma in gremo zvečer na baletno predstavo prek digitalnih kanalov. Točno ob 20h bo na YouTube kanalu SNG Maribor posnetek uprizoritve baletne predstave Radio and Juliet, ki te dni praznuje 15 let in je v svetovno baletno orbito izstrelila koreografa, plesalca, danes pa umetniškega vodjo SNG Opere in baleta Maribor, Edwarda Cluga. Clug je leta 2005 v omenjeni predstavi šokiral s svojim nepredvidenim soočenjem glasbe in giba, združil je Shakespearjevo klasiko in glasbo skupine Radiohead. In že pred 15-imi leti je v predstavi uporabil nekaj, kar je del trenutne realnosti – medicinske maske.

Trenutna realnost so koncerti doma, gledališče doma, telovadba doma, ni izgovorov, da ne bi imeli še baleta doma – vprašanje je le, v kakšnem stranju je potem naš dom? Je bolj pospravljen kot sicer ali niti ne? Po metodi Marie Kondo, bomo stanovanje pospravili le enkrat v življenju, razlaga pri avtorici izšolana svetovalka za organiziranje domov, Tina Markun:

“Pri tem pospravljanju ne gre samo za to, da imamo urejene omare, police in predalnike, temveč za to, da se zazremo vase ter začnemo drugače živeti in spremeniti odnos do stvari oziroma do potrošništva.”

Nadia Petauer