Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je tudi letos, ob svetovnem dnevu stranišč, izbralo Naj javno stranišče.

Združeni narodi so 19. november razglasili za svetovni dan stranišč. Ob tem poudarjajo, da stranišča rešujejo življenja, ščitijo človeško dostojanstvo, prav tako pa ustvarjajo priložnosti, saj so ključna za izhod iz revščine.

A kot kažejo podatki, objavljeni pred svetovnim dnevom stranišč, trenutno 4,2 milijarde ljudi, torej več kot polovica svetovnega prebivalstva, živi brez varno urejenih sanitarij. Pri tem potrebo na prostem še vedno opravlja 673 milijonov ljudi.

Kontroverzen in tragičen je tudi naslednji podatek: več ljudi na svetu  ima mobilni telefon kot stranišče.

Najslabši dostop do primernega stranišča med vsemi Zemljani imajo Etiopijci. V Etiopiji je brez ustreznega stranišča kar 93 odstotkov prebivalcev, razkriva objavljeno poročilo dobrodelne organizacije WaterAid.

Neustrezne sanitarno-higienske razmere vsako leto zakrivijo 432.000 smrti zaradi diareje, prav tako pa pomembno prispevajo k boleznim, kot so okužbe z glistami in polžjo mrzlico.

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen že 13 let, ob svetovnem dnevu stranišč, ocenjuje in izbira naj javno stranišče pri nas. Danica Koren, koordinatorka akcije Naj javno stranišče, pravi, da se je stanje v tem obdobju izboljšalo, in da občine čedalje več pozornosti namenjajo javnim straniščem.

Zaskrbljujoč pa je podatek, da jih od do zdaj 95 obiskanih občin polovica nima javnega stranišča.

Društvo bolnikov s kronično črevesno boleznijo je izdelalo brezplačno aplikacijo, ki vam pove, kje je najbližje javno stranišče in tudi kako je rangirano po urejenosti.

 

 

Bojan Leskovec