Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja


Edina jutranja rubrika, v kateri se lahko znajde vse. In v kateri povemo (skoraj) vse.


15. 03. 2024

K9 - iskanje pogrešanih živali s pomočjo za to izšolanih psov

K9 je mednarodno združenje, ki deluje tudi v Sloveniji. Njihovo poslanstvo je predvsem iskanje pogrešanih/pobeglih živali s t. i. tehniko "trailing". Poleg komunikacije, ki jo imata vodnik in pes, je ključno tudi obvladanje usmeritve vonja. Kako poteka šolanje, kako iskanje in zakaj prisotnost lastnikov izgubljene živali v iskalnih akcijah ni zaželena? Sogovornica v Petku brez pravila je vodja slovenskega K9 Sabina Piber s svojimi tremi psičkami: Ulo, Chilli in Yotto.


08. 03. 2024

Največ besed se začne na črko P

Julij Bučar z Jesenic se kratkočasi s pisanjem kratkih zgodb, v katerih se vse besede začnejo na črko P. Besedilo, katerega vse besede se začnejo na isto črko, je tako imenovani tavtogram.


01. 03. 2024

Ali Slovenci res ne znamo sprejeti pohvale?

Na svetovni dan komplimetov v Petku brez pravila ugotavljamo, če smo Slovenci res slabi pri dajanju in sprejemanju pohval. Socialna psihologinja prof. Metka Kuhar pravi, da je neugoden občutek pri prejemanju pohvale lahko posledica slabe samopodobe, vzgoje in časa, v katerem smo odrasli. Pomembno je, da se naučimo vrednotiti sebe in druge in da dajemo pozitivne povratne informacije, saj slednje prispevajo tudi k boljšim odnosom v družbi.


23. 02. 2024

Boš eno iz avtomata?

Kratka kava, dolga kava, kava z mlekom, kapučino, kakav, čaj … To je standardna ponudba na samopostrežnih avtomatih s toplimi napitki v srednje velikih ali večjih ustanovah in podjetjih. Kaj se skriva v njihovi notranjosti?


16. 02. 2024

"Sving je dialog, ki se sproti razvija."

LISA – Ljubljana International Swing Academy. Svingovski dogodek, kjer se bo plesalo od petka do nedelje. Glasbeni ritmi prve polovice 20. stoletja, stilske oprave, ki jim danes rečemo vintage ali retro, ter ples, ki slavi odprtost, živahnost in veliko improvizacije. Sving (in omenjeni festival) nam v Petku brez pravila predstavlja Aleš Kolar iz Plesne šole Vintage Swing.


09. 02. 2024

Prihaja Radio Ga Ga - nova generacija!

Danes se v eter Prvega programa vrača Radio Ga Ga z novim malenkost spremenjenim naslovom in drugačnim formatom. Ostaja improvizacijsko nastavljanje ogledala družbi in politiki utečene Ga Ga ekipe, pridružuje pa se scenarist Igor Bračič. Kakšna bo njegova vloga?


02. 02. 2024

Prvič o intimnosti – iskreno in brez obsojanja

Projekt Prvič bo v obliki televizijske dokumentarne serije, radijske oddaje, podkasta in izobraževalnih člankov ponudil intimen vpogled v vse, kar je povezano z odraščanjem, puberteto, intimnostjo in spolnostjo mladih. O prvi ljubezenski bolečini, prvih pogovorih o spolnosti, prvem ljubezenskem in spolnem odnosu, prvem iskanju intimnosti na spletu, prvem doživljanju spolne usmerjenosti ... Brez tabujev, pravil in obsojanj. Kje mladi sicer danes iščejo podobne vsebine?


26. 01. 2024

Sneg na sneg – gradovi Kralja Matjaža

V Črni na Koroškem se bodo ta konec tedna zbrali številni recimo jim graditelji iz vse Slovenije, ki bodo gradili različne snežne skulpture v čast Kralju Matjažu. Kakšno orodje je dovoljeno in kdo pripravi načrte? Sogovornik: Vid Pajer iz Študentske delovne brigade.


19. 01. 2024

Hulahup – se še spomnite?

Kako bi vrteli obroč okrog svojega telesa, če bi ga zdajle dobili v roke? Govorimo o tako imenovanem hulahupu. Nazadnje ste ga morda imeli v rokah še kot otroci. Po vsej verjetnosti bi večina vsaj poskusila z vrtenjem tako, da bi zavrtela obroč okrog trupa in intenzivno premikala boke naprej nazaj, roke bi verjetno nervozno migale po zraku. Kaj bi na to rekla inštruktorica hulahupanja?


12. 01. 2024

Razkošne ptičje vile

Tomaž Kosec se je pred leti preselil iz Ljubljane na Rakitno. V hiši, ob gozdu, je začel izdelovati ptičje krmilnice, ki z leti postajajo prave umetnine oziroma razkošne ptičje vile. Unikatni ročni izdelki so bili razstavljeni v Botaničnem vrtu v Ljubljani, čez leto jih izdela okoli petnajst. O njih je spregovoril v Petku brez pravila.


05. 01. 2024

Koledniki so vedno dobrodošli

Kako je, ko na obisk pridejo koledniki? Pričakujte večglasno petje z dobrimi željami, v zameno pa pripravite kakšno klobaso, pecivo, lahko tudi evro. Sogovornik: Brane Šmid, ustanovitelj pevske skupine ljudskih pevcev in godcev Kranjski furmani, ki med božično-novoletnimi prazniki v okviru Akademske folklorne skupine Ozara koledujejo že skoraj dvajset let.


08. 12. 2023

"Kol'kor kapljic, tol'ko let"

Prejšnji teden je Zavod VOZIM ob začetku sedme sezone iniciative Heroji furajo v pižamah za manj voženj pod vplivom alkohola objavil zanimivo tezo, da vsaka tretja slovenska pesem normalizira pitje alkohola. Alkohol je vseprisoten v slovenski »mokri« kulturi in je v družbi sprejet kot spremljevalec tako ob veselih kot slabih trenutkih. Kako se torej to kaže v slovenski glasbi?


01. 12. 2023

Januarja 1966 je tržičan zadnjič zapiskal v slovo

Zgodbe mojega kraja je natečaj, ki ga vsako leto v sodelovanju s knjižnicami Osrednjeslovenske regije razpiše Mestna knjižnica Ljubljana. Sodeluje lahko kdor koli, ki je že dopolnil 60 let. Letos so zbirali zgodbe, ki so povezane z resničnimi spomini na različne oblike prevoza in prevoznih sredstev po Sloveniji. Zmagovalna zgodba je na cilj prišla iz Tržiča. Sogovornik: Janez Kavar iz naselja Križe v občini Tržič.


24. 11. 2023

Oblikovanje uniform: kreativnost med omejitvami

Največje uniformirane ustanove pri nas so Ministrstvo za obrambo, Ministrstvo za notranje zadeve in Carinska uprava. Za te in številne druge je uniforme oblikovala Sonja Šterman, predavateljica na področju oblikovanja na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru. Koliko je recimo dela s kreiranjem delovne policijske uniforme, kjer so tako omejitve kot tudi praktične želje končnih uporabnikov?


17. 11. 2023

Slovenija gre naprej!

Nocoj lahko slovenska nogometna reprezentanca z zmago že potrdi udeležbo na Euru 2024. In točno danes je 24 let od prve uvrstitve na to veliko tekmovanje oz. od začetka »slovenske nogometne pravljice«. Franci Božič, dolgoletni Delov športni novinar in urednik: »Belgijski premier je takrat čestital predsedniku vlade Janezu Drnovšku in naši reprezentanci kot Palčici na Evropskem prvenstvu. Tako sem dobil idejo o slovenski pravljici.«


10. 11. 2023

Wardov kozarec – kozarec s samozadostnim ekosistemom

V Petku brez pravila izdelamo Wardov kozarec. Zanj je zaslužen Nathaniel Bagshaw Ward, angleški zdravnik v 19. stoletju, ki je po naključju odkril nekaj, čemur danes rečemo rastlinski terarij. Skoraj v vsakem gospodinjstvu so kakšni stekleni kozarci, ki jih ali ne uporabljamo pogosto ali pa jih lahko ponovno uporabimo. Denimo za dekoracijo. In to zeleno dekoracijo. Sogovornici: Blanka Ravnjak in Katja Malovrh, Botanični vrt Univerze v Ljubljani.


03. 11. 2023

Dolge spodnjice: Obvezen kos zimske garderobe?

Pred nami je tisti del leta, ko bodo v ospredje prišla toplejša oblačila. Pri marsikom to v smislu spodnjega perila pomeni tudi nošenje spodnjih majic in žab, hlačnih nogavic, za nekatere moške tudi nošenje dolgih spodnjic. Zanimivo pa je, da so tudi ženske spodnjice včasih segale do gležnjev. Sogovornici: Barbara Bohinc iz trgovine Saba in Nastja Dejak, kustostinja v Mestnem muzeju Idrija.


27. 10. 2023

Dušan Hren: "Radio poslušam vsak dan."

Sogovornik v Petku brez pravila je Dušan Hren. Legendarni režiser, urednik, avtor in ustvarjalec, ki tudi pri 94-ih letih prihaja na obisk predvsem na Televizijo Slovenija, ampak kdaj pa kdaj pa pride tudi na Radio. Šteje leto manj kot Radio Slovenija, po radijskih hodnikih se je smukal že v najstniških letih, leta 1956 pa je tudi uradno (na Radiu) začel svojo karierno pot.


20. 10. 2023

»Je to zadnja cena?«

Včasih v časopisih in revijah, tudi prek radia, danes predvsem prek spleta. Kako med posamezniki poteka prodaja kosov pohištva, oblek in drugih rabljenih predmetov? Med kupci je veliko radovednežev, pa tudi tako imenovanih maratonskih preprodajalcev, ki celo izkoriščajo dobroto nekaterih, katerih ključni cilj je, da stvari krožijo.


13. 10. 2023

Prebivalec Slovenije v povprečju na leto porabi 190 srednje velikih jajc (tj. 11 kg jajc)

Drugi petek v oktobru je od leta 1996 tudi svetovni dan jajc. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije vsak prebivalec Slovenije v povprečju porabi 11 kg jajc na leto (ali 190 srednje velikih jajc). Leta 2021 je bilo v Sloveniji 1,4 milijona kokoši nesnic konzumnih jajc, ki so v povprečju znesle 0,9 milijona jajc na dan. In kako je lepo, če sveža jajca dobimo kar v domačem kokošnjaku. V zadnjih letih se zvišuje tudi stopnja t.i. "jajčne" samooskrbe. Petek brez pravila gosti Jožeta Zajca, ki izdeluje kokošnjake.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt