Januarja smo v oddaji Pod pokrovko spoznavali priljubljenost food blogov po teoretični plati, tokrat bomo več pozornosti namenili praksi, natančneje blogu Sit fit, namenjenem tako tistim, ki se želijo zdravo prehranjevati ter pri tem morda tudi izgubiti odvečne kilograme, kot tistim, ki si želijo okusne hrane. Na blog je za oddajo Pod pokrovko pokukala tudi Tina Lamovšek.

foto: Tina Lamovšek

Januarja smo v oddaji Pod pokrovko spoznavali priljubljenost food blogov po teoretični plati, tokrat bomo več pozornosti namenili praksi, natančneje blogu Sit fit, namenjenem tako tistim, ki se želijo zdravo prehranjevati ter pri tem morda tudi izgubiti odvečne kilograme, kot tistim, ki si želijo okusne hrane. “Pisanje bloga mi omogoča sproščanje kreativnosti ne le v kuhinji kot kuharica, ampak tudi kot aranžerka jedi, tudi fotografiranje imam rada,” pove idejna vodja bloga Sit fit Barbara Kvas.

“Hrana je postala moderna in hip. Ta tema se pojavlja v medijih, vedno več je tudi resničnostnih šovov, povezanih s hrano. Vesela sem, da se spoznava nove okuse in nove tehnike.”

Vsak blog ima svojo rdečo nit, Sit fit se osredotoča predvsem na zdrave recepte, namenjenim predvsem tistim, ki se držijo 90-dnevne ločevalne diete. “A rada bi poudarila, da recepti niso namenjeni le dietarjem, kakor jim pravim, ampak vsem, ki bi radi dobro jedli,” obrazloži Barbara.

Ločevalna dieta deluje po štiridnevnih ciklih: beljakovinski, škrobni, ogljikovo-hidratni in sadno-zelenjavni dnevi.

Včekrat so me prijatelji povprašale za recepte jedi, ki sem  jih objavljala na svojem Facebook profilu.

Barbara Kvas je za oddajo Pod pokrovko pripravili okusni lososov curry s špinačo. Zraven lahko serviramo kos kruha, riž ali kuskus. Sami smo se odločili za zadnje.

SESTAVINE 

  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 por (približno 80 g)
  • 2 stroka česna
  • 2 cm velik kos svežega ingverja
  • 2 dcl smetane za kuhanje ali 2 dcl kokosovega mleka
  • 0,25 dcl vode
  • 2 žlički curry-ja v prahu
  • 1/2 žličke soli
  • 2 žlici sojine omake
  • 2 pesti špinače ali blitve
  • 2 fileja svežega lososa
  • 200 g kuskusa

 


POSTOPEK:

1. Lososovemu fileju odstrani kožo in nareži na kocke. Ingver in česen (oba seveda olupiš) naribaj. Špinačne liste operi in nareži na rezine. Por nasekljamo na kolute.

Potrebujemo le losos, olivno olje, por, česen, curry, ingver, kokosovo mleko/smetano za kuhanje, vodo, sol, sojino omako in špinačo ter prilogo (v našem primeru kuskus).

foto: Tina Lamovšek

2. Pripravimo kuskus. Barbara pove, da je razmerje med vodo in kuskusom 1,5:1, kar v praksi pomeni 150 g vode in 100 g kuskusa. Ker kuskus ne potrebuje nobenega kuhanja – le vrelo vodo, je priprava zelo enostavna. V tem primeru pride prav grelnik vode. 200 gramov kuskusa tako zalijemo s 300 g vrele vode. Pokrijemo in pustimo 5 minut, da se namaka. Kasneje, preden ga postrežeš s curryjem, ga še prepražiš na olivnem olju.

Kuskus lahko preprosto zalijemo z vrelo vodo in pustimo 5 minut, da se vpije tekočina. Pokrijemo, da voda ne izhlapi. Proti koncu lahko popečemo na olivnem olju.

foto: Tina Lamovšek

3. Vmes zmešamo 2 dcl kokosovega mleka in 0,25 dcl vode.

Kokosovo mleko in vodo zmešamo skupaj.

foto: Tina Lamovšek

4. Na ogenj damo vok ali večjo kozico, segrejemo in dodamo olivno olje. Na njem prepražimo nariban česen, ingver in por toliko časa, da se por zmehča. Mešano, da se ne zažge, saj si ne želimo grenkega okusa. Dodamo kokosovo mleko, vodo, začimbe, sol, curry in sojino omako. Dobro premešamo in pustimo, da zavre. V vrelo omako nato dodamo koščke lososa. Ker je nežna riba, ne potrebuje veliko časa za kuhanje, cca 5 min. Kuhamo pokrito na zmernem ognju.

Še malo in jed bo pripravljena!

foto: Tina Lamovšek

7. Na koncu dodamo špinačo, kuhamo cca 3 minute.

Na koncu pride špinača.

foto: Tina Lamovšek

Curry serviraj v skodelici, potresi s curry-jem v prahu in postrezi.

Dober tek!

foto: Tina Lamovšek

 

Tina Lamovšek