Največ oljčnega olja porabijo Grki skoraj 24 kilogramov na leto na prebivalca, Slovenec ga v povprečju zaužije le dober kilogram.

Oljčno olje je steber zdrave mediteranske prehrane. Oljke uspevajo v 65 državah sveta, 6 -10 % pridelka se porabi v delikatesne namene, večina pa se predela v oljčno olje različne kakovosti. Kakšna je razlika med ekstra deviškim in rafiniranim oljčnim oljem? Kakšen je senzoričen profil oljčnega olja in zakaj je danes zelo cenjeno oljčno olje z bogato sadežno aromo? Katere države so najbolj prodorne v zadnjih letih na področju pridelave oljčnih olj? Kaj prepriča mednarodne ocenjevalce pri slovenskih oljčnih oljih, da so se nekatera uspela prebiti v najbolj prestižen globalni vodnik po oljčnih oljih?

Marco Oreggia, diplomirani agronom, novinar, gastronomski kritik, velja za enega najvplivnejših ljudi v svetu oljčnih olj, saj je urednik vodnika Flos Olei, ki je referenca na področju oljčnih olj, podobno kot Michelinov vodnik v svetu kulinarike. Skupaj z drugimi ocenjevalci vodnika Flos Olei vsako leto poskusi in oceni več kot 1000 vzorcev olja z vsega sveta. Kaj meni o slovenskih oljčnih oljih?

Slovenska oljčna olja so zelo zanimiva. Trenutno je v vodniku vpisanih kakih 20 pridelovalcev iz Slovenije, upoštevajoč, da ima Slovenija preko 4000 pridelovalcev in 580 tisoč oljčnih drevesih na 2400 hektarjih oljčnikov. V Sloveniji je tudi med 45 in 50 oljarn – torkelj, ki predelajo oljčno letino, skratka gre za majhno proizvajalko izredno kakovostnega ekstra deviškega oljčnega olja. V vodniku FLOS OLEI se v zadnjih treh, štirih letih prostor namenjen Sloveniji širi, saj se kakovost proizvedenega oljčnega olja, ki temelji na biotski raznovrstnosti naglo dviguje, in tako v vodniku z velikim veseljem odmerjamo prostor namenjen Sloveniji.

Bojan Leskovec