Za tržaško kuhinjo je značilen preplet mediteranske in bolj z ribami zaznamovane hrane, z bolj celinsko, srednjeevropsko, tudi habsburško kulinariko, ki sloni na mesu, predvsem na kuhani svinjini

V socialističnem obdobju smo se Slovenci navadili hoditi v Trst po kavo in riž in kavbojke, hrano, ki nam je pomagala obdržati se na nogah med nakupovalno mrzlico, pa smo – v obliki v prtič zavitih sendvičev in podobnega – najraje prinesli kar s seboj. Tako smo navsezadnje pozabili, kar smo še v časih Avstro-Ogrske vedeli: kaj se v Trstu pravzaprav dobrega jé.

Zato smo v tokratni oddaji Pod pokrovko v družbi antropologinje dr. Daše Ličen pokukali čez zahodno mejo v Pahorjevo »mesto v zalivu«, da bi spoznali nekaj tipičnih tržaških jedi pa tudi da bi preverili, zakaj se za bogato obloženo tržaško mizo utegnejo bolj domače počutiti ljubitelji srednjeevropskih mesnin kakor pa navdušenci nad lahkotnejšo, sredozemsko jedačo. Oddajo je pripravil Goran Dekleva.

Goran Dekleva