Katerim slabim navadam najpogosteje podležejo Japonke in Japonci? Kako zdravi so in kakšen je njihov zdravstveni sistem? V Kjoto smo poklicali mladega japonskega kardiologa, govorili pa smo tudi z znanim slovenskim kirurgom, ki japonsko zdravstvo in japonski življenjski slog dobro pozna. Zakaj japonski zdravniki radi delajo na podeželju? Kakšna je skrb za starejše v deželi stoletnic in stoletnikov? Ključni besedi današnjih Podob Japonske bosta zdravje in srce. K poslušanju vas vabi Iztok Konc.

Foto: Takahide Murakami

Kako v deželi z najdaljšo življenjsko dobo skrbijo za zdrav življenjski slog

Katerim slabim navadam najpogosteje podležejo Japonke in Japonci? Kako zdravi so in kakšen je njihov zdravstveni sistem? V Kjoto smo poklicali mladega japonskega kardiologa, govorili pa smo tudi z znanim slovenskim kirurgom, ki japonsko zdravstvo in japonski življenjski slog dobro pozna. Zakaj japonski zdravniki radi delajo na podeželju? Kakšna je skrb za starejše v deželi stoletnic in stoletnikov? Ključni besedi današnjih Podob Japonske bosta zdravje in srce.

Takahide Murakami je star 27 let. V eni izmed bolnišnic v Kjotu že štiri leta dela kot kardiolog. Običajno preživi v bolnišnici štirinajst ur dnevno. Prost ni niti ob sobotah in nedeljah, saj mora takrat obiskati in pregledati svoje paciente – tiste, ki jim je sobni zdravnik.

Prof. dr. Borut Geršak je srčno-žilčni kirurg, ki že več kot trideset let živi in dela tudi na Japonskem. Pravi, da je na Japonskem način življenja podrejen delu in redu. Japonci so deloholiki, njihov način življenja je strog.

Iztok Konc