V svetu prevlade vitkega telesa kot lepotnega ideala najstnice in seveda najstnike nemalokrat pahne v stisko. Tudi junakinjo tokratne zgodbe, ki se po tihem in skrita pred starši bori z bulimijo.

Avtorica: Mateja Perpar
Režiser: Klemen Markovčič
Tonski mojster: Nejc Zupančič
Avtor izvirne glasbe: Gregor Strniša
Lektor: Martin Vrtačnik

Hči: Ajda Smrekar
Mama: Maša Derganc
Druga hči: Klara Kastelec
Oče: Gorazd Logar
Psihiater: Alojz Svete

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih radia Slovenija junija, septembra in oktobra 2016

Premiera igrane nanizanke

Do konca decembra se v torkovem terminu radijske igre na Prvem družimo s primeri našega radijskega Psihiatra. Po dveh uspešnih serijah igrano-kontaktne nanizanke Pri psihiatru, nastali po predlogah Mateje Perpar in v režiji Klemna Markovčiča, se v tretji ediciji spopadamo z najstniškimi izzivi odraščanja in vzpostavljamo svojevrstni generacijski most med različnim poslušalstvom Radia Slovenija.

Ponujamo namreč v razmislek temeljne zagate in izzive odraščanja, s katerimi smo se vsi srečali, a nam je bilo takrat, ko so se nam dogajali, težko govoriti o njih. Zdi pa se, da je prav radio dovolj intimen medij, da nam lahko zašepeta tudi kakšen odgovor, še preden bi zanj zastavili vprašanje.

Preko Facebook strani Radijska igra pa odpiramo možno polje za komentarje poslušalcev med eno in drugo epizodo. Veseli bomo, če boste delili z nami svoje izkušnje odraščanja ali pa izkušnjo z odraščanjem vaših otrok.

V svetu prevlade vitkega telesa kot lepotnega ideala najstnice in seveda najstnike nemalokrat pahne v stisko. Tudi junakinjo tokratne zgodbe, ki se po tihem in skrita pred starši bori z bulimijo.

Avtorica Mateja Perpar
Režiser Klemen Markovčič
Tonski mojster Nejc Zupančič
Avtor izvirne glasbe Gregor Strniša
Lektor Martin Vrtačnik

Hči Ajda Smrekar
Mama Maša Derganc
Druga hči Klara Kastelec
Oče Gorazd Logar
Psihiater Alojz Svete

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih radia Slovenija junija, septembra in oktobra 2016

Rubrika ZUNANJE UHO

Recenzija 6. epizode v 3. sezoni igrane radijske nanizanke Pri psihiatru 3.6: Ful pazm, kaj jem, k bi bla rada manekenka

UROŠ SMASEK

Res pereč človeški problem, katerega žrtve so po poročanjih predvsem (brez)številne najstnice posebej pod diktatom mode, je živo predstavljen ob koncu prve polovice aktualne 3. sezone igrane radijske nanizanke Pri psihiatru, v 6. kratki epizodi (od skupno 12), v prepoznavnem najstniškem žargonu naslovljeni Ful pazm, kaj jem, k bi bla rada manekenka. No, sam naslov morda niti ni tako zgovoren (kot tudi omenjanje v napovedih epizode, da bo šlo za težave s prehranjevanjem, ne), da bi bilo možno zanesljivo pričakovati, da bo v središču pozornosti tako pereč problem, kot je – resda še ne ravno anoreksija, zato pa ne bistveno manj problematična – bulimija.
Žrtev problema v epizodi radijske igre je 16-letnica (odlično življenjska igralka Ajda Smrekar). Kaj jo muči, pa je zvočno uprizorjeno v prepoznavni zgradbi epizode (eni izmed strukturnih konstant nanizanke), ki pa je spet domiselno »sfrizirana«. Namreč, epizoda se ne začne z nepogrešljivo izpovedjo, ki jo glavna oseba v radijski igri podaja kot v (elektronskem) pismu priljubljenemu psihiatru (Alojz Svete) in ki je doslej bila nekajkrat uvodna, niti ne z ozvočenim nadaljnjim dogajanjem, ki je tudi že uvedlo katero od epizod, temveč je tokrat oboje kar nekako paralelno pa tudi izmenjujoče se. Kar pa se tiče psihiatra, je najbrž načrtno, da v odgovorih tudi precej uporablja določene fraze, vendar ne bi odveč bilo še nekaj več svežih misli, saj brez njih postaja že po nepotrebnem skoraj moteč rutiner.
Sveže deluje tokratna kombinacija sicer strukturno nepogrešljivih dveh možnih rešitev predstavljenega problema, manj in bolj optimistične, saj se slednja dogajaljsko začne in razvija sprva celo manj optimistično od prve, vendar se v spretno zvočno uprizorjenem nadaljnjem dogajanju pokaže njena dejanska optimističnost. Sveži so tudi liki okoli glavne osebe: sprva popustljiva in nato razumevajoča, a tudi zahtevajoča mama (Maša Derganc), tako rekoč naiven oče (Gorazd Logar, sodelujoč že v prejšnji epizodi) in še ena hči (Klara Kastelec, prav tako že sodelujoča še eno epizodo prej). Vendar se tokrat zazdi (najbrž posebej, če poslušalec ne sledi radijski igri ravno po slušalkah, ampak kar običajno na zvočnik), da bi v prid dialoške jasnosti v določenih trenutkih predvsem mlajših glasov koristilo nekaj več zvočne distinkcije.

Klemen Markovčič