Preizpraševanja identitete, predvsem seksualne so sestavni del odraščanja. Skrajna vedoželjnost in zatiskanje oči pred svojimi lastnim problemi in stiskami pa ustvarjata dober poligon za razmah najstniške domišljije. Tako kot se to zgodi junakinji tokratne zgodbe.

Avtorica: Mateja Perpar
Režiser: Klemen Markovčič
Tonski mojster: Nejc Zupančič
Avtor izvirne glasbe: Gregor Strniša
Lektor: Martin Vrtačnik

Punca: Anja Novak
Hči: Lena Hribar
Prijatelj: Voranc Boh
Oče: Robert Prebil
Psihiater: Alojz Svete

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih radia Slovenija junija, septembra in oktobra 2016

Premiera igrane nanizanke

Do konca decembra se v torkovem terminu radijske igre na Prvem družimo s primeri našega radijskega Psihiatra. Po dveh uspešnih serijah igrano-kontaktne nanizanke Pri psihiatru, nastali po predlogah Mateje Perpar in v režiji Klemna Markovčiča, se v tretji ediciji spopadamo z najstniškimi izzivi odraščanja in vzpostavljamo svojevrstni generacijski most med različnim poslušalstvom Radia Slovenija.

Ponujamo namreč v razmislek temeljne zagate in izzive odraščanja, s katerimi smo se vsi srečali, a nam je bilo takrat, ko so se nam dogajali, težko govoriti o njih. Zdi pa se, da je prav radio dovolj intimen medij, da nam lahko zašepeta tudi kakšen odgovor, še preden bi zanj zastavili vprašanje.

Preko Facebook strani Radijska igra pa odpiramo možno polje za komentarje poslušalcev med eno in drugo epizodo.

Preizpraševanja identitete, predvsem seksualne so sestavni del odraščanja. Skrajna vedoželjnost in zatiskanje oči pred svojimi lastnim problemi in stiskami pa ustvarjata dober poligon za razmah najstniške domišljije. Tako kot se to zgodi junakinji tokratne zgodbe.

Avtorica Mateja Perpar
Režiser Klemen Markovčič
Tonski mojster Nejc Zupančič
Avtor izvirne glasbe Gregor Strniša
Lektor Martin Vrtačnik

Punca Anja Novak
Hči Lena Hribar
Prijatelj Voranc Boh
Oče Robert Prebil
Psihiater Alojz Svete

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih radia Slovenija junija, septembra in oktobra 2016

Rubrika ZUNANJE UHO

Recenzija 9. epizode v 3. sezoni igrane radijske nanizanke Pri psihiatru 3.9: Frendica misl, da je njen fotr gej

UROŠ SMASEK

Ne zgolj morebitni humorni pridih, temveč presenetljivo tovrstno ozračje preveva 9. kratko epizodo (od skupno 12) aktualne 3. sezone igrane radijske nanizanke Pri psihiatru. Presenetljivo predvsem zato, ker bi sodeč po naslovu epizode, čeprav najstniško-žargonskem in s tem lahko tudi humorno pridihnjenem, vseeno pričakovali resnejše ozračje. Toda humorno sploh ni napačno in se nam zdi celo dobrodošlo.
Presenetljivo je lahko tudi, da je naslov epizode – Frendica misl, da je njen fotr gej – zavajajoč, saj je v središču njenega dogajanja tematika, ki je problemsko bistveno širša od izključno gejevske. Zavajajoč pa se naslov zdi namenoma, ker je dogajanje s širšo tematiko naperjeno, četudi na dobrohoten način, proti pretiranemu – toda ne nujno samo takemu – ukvarjanju z drugimi soljudmi.
Zavajajoč je naslov dodatno še v tem pogledu, da v središču problematike dejansko ni naslovna prijateljica najstnica, ki misli, da je njen oče homoseksualec, ampak tako misli njena najtesnejša prijateljica, ki je v bistvu del problema, a na srečo ne usodno, saj jo kvečjemu nekoliko preveč razganja v tej smeri. In tako v imenu naslovne prijateljice piše psihiatru o njej in njenem očetu, kot je razumeti, velikem frajerju s področja glasbe, vendar neverjetno zvestem menda grdi, debeli ženski, frizerki.
Da bi se izkazalo, kako je s tem, mu celo namerava podtakniti privlačnega sošolca geja. Psihiater jo v odgovoru ironično naslovi z amatersko psihoterapevtko in “pohvali”, da pri obravnavi osebkov ni obremenjena z nepotrebno čustveno vpletenostjo. Med običajno dvema možnima rešitvama situacije pa jo v manj optimistični že omenjeni sošolec kljub svoji prisrčnosti odločno zavrne in neolepšano opozori, da je sam s tem imel velike težave, medtem ko se v bolj optimistični pokaže, da nič ni tako, kot je videti, ter zmagata življenjski realizem in optimizem očeta, zelo odprtega, liberalnega.
Izjemno glasovno raznolika in sploh izvrstna je igralska zasedba, pretežno preizkušena in predvsem navdušujoča že v različnih predhodnih epizodah serije: nepogrešljivi Alojz Svete kot tokrat precej kritičen psihiater, Anja Novak kot “problematična” prijateljica in Lena Hribar kot naslovna junakinja pa Robert Prebil kot njen dobrohoten oče in Voranc Boh, briljanten kot sošolec gej. Zahvaljujoč njim deluje epizoda živo, kot da kar gledamo – gledališko ali filmsko predstavo.

Klemen Markovčič