Priimek Mujić je pri popisu prebivalcev Republike Slovenije v začetku tega leta imelo 454 ljudi. Največ jih je bilo v Osrednjeslovenski regiji, 164, v Savinjski 46, Zasavski 36, Jugovzhodni Sloveniji 33 in tako naprej. Najmanj, le devet, jih je v Pomurski regiji.

Priimek, ki izhaja iz muslimanskega imena orientalskega izvora

Priimek Mujić je pri zadnjem popisu prebivalcev Republike Slovenije v začetku tega leta imelo 454 oseb. Največ jih je bilo v osrednjeslovenski regiji – 164, v savinjski 46, zasavski 36, jugovzhodni Sloveniji 33 in tako naprej. Najmanj – zgolj 9 jih je v pomurski regiji.

Priimek je nastal iz rojstnega imena Mujo, ki je sicer eno najbolj znanih imen iz bosansko-hercegovskih vicev, in ga ima po zadnjih podatkih v Sloveniji 265 oseb. Ime Mujo je skrajšana oblika muslimanskega imena orientalskega izvora Mustafa. S tem imenom pa je pri nas poimenovanih 486 oseb. Izhaja iz turškega imena, to pa iz arabskega Muṣṭafā, kar je Muhamedov vzdevek. In zanimivo je, da prvotno pomeni, da je nekdo  ‘izbran, odbran oziroma odlikovan’.

Mlad arhitekt Dino Mujić iz osrednjeslovenske regije je povedal, da je bil zaradi svojega priimka v preteklosti že deležen neprijetnih komentarjev, ampak, kot pravi:

“To je nekaj kar dobiš in potem se samo trudiš skozi življenje izboljšati podobo tega priimka.”

Nataša Rašl