V tokratni Priimkovni delavnici si oglejmo priimek Sladič, ki s 395 nosilci in nosilkami pri nas zaseda 881. mesto. Največ oseb s priimkom Sladič je najti v JV Sloveniji, teh je več kot četrtina, le nekaj manj v osrednjeslovenski regiji, sledijo zasavska, gorenjska in posavska regija. Najmanj jih živi v goriški in podravski regiji. Ob priimku Sladič obstaja tudi pisna različica s končnim mehkim ć-jem. Tako se je z letošnjim januarjem podpisovalo 40 oseb. Priimek Sladić torej obstaja tudi na Hrvaškem. Tam se je leta 2011 s tem priimkom podpisovalo 662 oseb. O priimku smo poklepetali s Polono Sladič.

Priimek Sladič je možno prek vzdevka razlagati iz občne besede sladìč, v pomenu ‘sladka koreninica’. Verjetnejše pa je izvorno povezovanje z glagolom sladíti, v pomenu ‘delati sladko’ ali ‘delati kaj bolj prijetno’.

V tokratni Priimkovni delavnici si oglejmo priimek Sladič, ki s 395 nosilci in nosilkami pri nas zaseda 881. mesto. Največ oseb s priimkom Sladič je najti v JV Sloveniji, teh je več kot četrtina, le nekaj manj v osrednjeslovenski regiji, sledijo zasavska, gorenjska in posavska regija. Najmanj jih živi v goriški in podravski regiji. Ob priimku Sladič obstaja tudi pisna različica s končnim mehkim ć-jem. Tako se je z letošnjim januarjem podpisovalo 40 oseb. Priimek Sladić torej obstaja tudi na Hrvaškem. Tam se je leta 2011 s tem priimkom podpisovalo 662 oseb.  O priimku smo poklepetali s Polono Sladič. Vabljeni k poslušanju!

Peter Močnik