V tokratni Priimkovni delavnici si oglejmo priimek Jeseničnik, ki je med priimki v Sloveniji na 866. mestu. Z njim se je po podatkih Statističnega urada 1. 1. letos podpisovalo natanko 400 prebivalcev in prebivalk Slovenije. Po geografski zastopanosti Jeseničnikov sta v ospredju savinjska in koroška regija, v katerih živi več kot tri četrtine vseh ljudi s tem priimkom, sledita podravska in osrednjeslovenska regija. Ena bolj poznanih nosilk tega priimka je naša dolgoletna dopisnica Vlasta Jeseničnik.

Priimek Jeseničnik je izvorno povezan z naselbinskimi imeni Jesenica, Jesenice, ta pa z drevesnim poimenovanjem jêsen in so prvotno pomenila ‘v jesenovem gozdu’,  tj. v jeseniku

V tokratni Priimkovni delavnici si oglejmo priimek Jeseničnik, ki je  med priimki v Sloveniji na 866. mestu. Z njim se je po podatkih Statističnega urada  1. 1. letos podpisovalo natanko 400 prebivalcev in prebivalk Slovenije. Po geografski zastopanosti Jeseničnikov prednjačita savinjska in koroška regija, kjer živi več kot tri četrtine vseh oseb s tem priimkom, sledita podravska in osrednjeslovenska regija. Ena bolj poznanih nosilk tega priimka je naša dolgoletna RTV dopisnica Vlasta Jeseničnik.

 

 

Prvi