V tokratni Priimkovni delavnici si oglejmo priimek Mihevc, ki je med priimki v Sloveniji po pogostnosti na 859. mestu. Po podatkih Statističnega urada RS se s priimkom Mihevc pri nas podpisujejo 403 prebivalci in prebivalke Slovenije. Daleč največ, več kot polovica vseh, v osrednjeslovenski regiji, sledijo savinjska, gorenjska in goriška regija. Najmanj Mihevcev je zaznati v posavski in JV Sloveniji. Ob priimku Mihevc obstaja sicer tudi različica Mihevec, ki je veliko redkejša. Tako se pri nas podpisuje le šest ljudi. O priimku smo govorili s speleologom, geografom in krasoslovcem dr. Andrejem Mihevcem.

Priimek Mihevc je nastal iz rojstnega imena ali priimka Mihev in je prvotno pomenil ‘sin Miheva’. Priimek Mihev je v priimkovnem procesu nastal iz rojstnega imena Mihel različice imena Mihael.

V tokratni Priimkovni delavnici si oglejmo priimek Mihevc, ki je med priimki v Sloveniji po pogostnosti na 859. mestu. Po podatkih Statističnega urada RS se s priimkom Mihevc pri nas podpisujejo 403 prebivalci in prebivalke Slovenije. Daleč največ, več kot polovica vseh, v osrednjeslovenski regiji, sledijo savinjska, gorenjska in goriška regija. Najmanj Mihevcev je zaznati v posavski in JV Sloveniji. Ob priimku Mihevc obstaja sicer tudi različica Mihevec, ki je mnogo redkejša. Tako se pri nas podpisuje le šest oseb. O priimku smo spregovorili s speleologom, geografom in krasoslovcem dr. Andrejem Mihevcem.

Prvi