Svetovna razstava Expo 2020 v Dubaju je v prvih desetih dneh privabila več kot 400.000 obiskovalcev. Organizatorji so z obiskom zadovoljni. Pod otvoritveno slovesnostjo največjega dogodka po začetku pandemije sta se podpisala Franco Dragone, kreativni direktor spektakularnih produkcij, ter Scott Givens, organizator različnih slovesnosti za olimpijske igre. Med številnimi nastopajočimi je zapel italijanski operni pevec Andrea Boccelli. Vstop na prireditev je bil omogočen le izbranim povabljenim, vendar so v živo prenašali na več kot 430 lokacijah po celotnih Združenih arabskih emiratih. Podrobneje v oddaji Prvi na Expu, ki jo je pripravil Marko Rozman.

Svetovna razstava Expo 2020 v Dubaju je v prvih desetih dneh privabila več kot 400.000 obiskovalcev

Svetovna razstava Expo 2020 v Dubaju je v prvih desetih dneh privabila več kot 400.000 obiskovalcev. Organizatorji so z obiskom zadovoljni. Pod otvoritveno slovesnostjo največjega dogodka po začetku pandemije sta se podpisala Franco Dragone, kreativni direktor spektakularnih produkcij, ter Scott Givens, organizator različnih slovesnosti za olimpijske igre. Med številnimi nastopajočimi je zapel italijanski operni pevec Andrea Boccelli. Vstop na prireditev je bil omogočen le izbranim povabljenim, vendar so v živo prenašali na več kot 430 lokacijah po celotnih Združenih arabskih emiratih.

Na Expu se predstavlja 190 držav sveta, naša država pa je med tistimi z lastnim paviljonom. Ideja za slovenski paviljon je avtorsko delo arhitektov Roberta Kluna, Sandija Pirša in sodelavcev. Robert Klun, ustanovitelj projektantskega biroja Magnet Design, poudarja, da se je zgodba projekta Expo dejansko odvijala kot zgodba v romanu.

"Expo predstavlja svetovne razstave, ki so že skoraj 150 let na področju tehnologije, razvoja arhitekture in dizajna. Vedno nam predstavijo neko kulturo, neko identiteto in nekoga. Velikokrat se zgodi, da ta zadeva postane simbolična. Tako, kot je recimo La Tour Eiffel (Eifflov stolp) v Parizu."

Slovenija je na svetovni razstavi že izvedla prvi poslovni forum, in sicer na temo zelenega in krožnega gospodarstva. Predstavilo se je več kot 20 slovenskih podjetij. V prihodnjih šestih mesecih bo Expo obiskalo še deset slovenskih gospodarskih delegacij.

Karmen Švegl, Marko Rozman