Izpit iz psihologije je sestavljen iz pisnega dela in seminarske naloge. Notranji del, seminarska naloga, prinaša 20 % celotne ocene, ostali del ocene prinaša pisni del, ki je sestavljen iz treh delov. Kako se ti ocenjujejo, na kaj morajo biti maturanti pozorni pri pisanju, čemu je namenjen konceptni list, koliko je pri pisanju prostora za lastno interpretacijo definicij in koliko lahko kandidati pri nalogah izhajajo iz lastnih mnenj in prepričanj – o vsem tem se je Tadeja Bizilj pogovarjala z Ivo Strniša, univerzitetno diplomirano psihologinjo, ki poučuje psihologijo na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju.

Kako pomemben je konceptni list, koliko je lahko v eseju subjektivnega mnenja in za kaj se najpogostje izgublja točke

Izpit iz psihologije je sestavljen iz pisnega dela in seminarske naloge. Notranji del, seminarska naloga, prinaša 20 % celotne ocene, ostali del ocene prinaša pisni del, ki je sestavljen iz treh delov. Kako se ti ocenjujejo, na kaj morajo biti maturanti pozorni pri pisanju, čemu je namenjen koncepti list, koliko je pri pisanju prostora za lastno interpretacijo definicij in koliko lahko kandidati izhajajo iz lastnih mnenj in prepričanj – o vsem tem se je Tadeja Bizilj pogovarjala z Ivo Strniša, univerzitetno diplomirano psihologinjo, ki poučuje psihologijo na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju.

Predlagam, da v trenutku, ko dobijo pred seboj izpitno polo, preizkusijo tehniko samoinštrukcij. V mislih si rečejo: poznaš snov, mnogo učenja je za teboj, pozorno preberi navodila, pomisli, oblikuj odgovor in uspeh je zagotovljen ?.

Tadeja Bizilj