Kaj dober kruh loči od slabega, kako se spreminjajo trendi ponudbe in povpraševanja pekovskih izdelkov?

Ni živila, ki bi imelo več simboličnih pomenov, kot jih ima kruh. Slovenskemu človeku je od nekdaj pomenil blagostanje, je prispodoba naše vsakdanje prehrane, z njim primerjamo dobroto … Trendi se sicer spreminjajo in kruh, sploh bel, se pogosto znajde na seznamu odsvetovanih živil. Temu se prilagajajo tudi proizvajalci, zato narašča ponudba bolj zdravih oblik pekovskih izdelkov. Kako kakovosten je kruh v Sloveniji, kako se ga ocenjuje, kakšna sta ponudba in povpraševanjem po različnih trendovskih različicah? Tudi o tem bomo govorili med našim obiskom v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer želijo s priložnostno razstavo »Kruh med preteklo in sodobno ustvarjalnostjo« v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije poleg nagrajenih pekovskih izdelkov prikazati tudi opredmeteno dediščino priprave in peke kruha.

Andreja Čokl, Bojan Leskovec