Če ste se zadnjih nekaj dni vozili skozi Bled, vas je morda presenetil ogromen mešalnik pijač pri križišču za Ribno. Ta opozarja na 14. evropsko mladinsko barmansko tekmovanje G&T Cup Bled, ki ga prirejajo študentje tamkajšnje Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem. "Shakerje" oz. mešalnike pijač bo stresalo 30 tekmovalk in tekmovalcev iz različnih evropskih držav, rdeča nit tekmovanja pa je tokrat povezava koktajlov z likovno umetnostjo. Med mlade barmane se bo ob 11.30 pomešala tudi terenska ekipa Prvega.

Prvi na Evropskem tekmovanju mladih barmanov na Bledu

Če ste se zadnjih nekaj dni vozili skozi Bled, vas je morda presenetil ogromen mešalnik pijač pri križišču za Ribno. Ta je mimoidoče opozarjal na 14. evropsko mladinsko barmansko tekmovanje G&T Cup Bled, ki so ga v celoti organizirali študentje tamkajšnje Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem. »Shakerje« oz. mešalnike pijač je stresalo 25 tekmovalk in tekmovalcev iz 8 evropskih držav, rdeča nit tekmovanja pa je bila tokrat povezava koktajlov z likovno umetnostjo.

Tekmovalci so namreč en mesec pred tekmovanjem izvedeli, katero delo iz svetovne likovne zakladnice morajo upodobiti v koktajlu. Z barvo, okusom, dodatki, pa tudi z zgodbo in interpretacijo oz. predstavitvijo.

“Naš glavni namen je bil spodbujanje kreativne plati mladih barmanov, da pomislijo malo izven okvirjev neke klasike in ustvarjajo nove zgodbe z dodano vrednostjo, ki so prenosljive v praktične primere prodaje na vsakodnevni ravni … Vsak koktajl je lahko odličen po okusu, izgleda lepo, a če nima neke dodane vrednosti, če nam ga nekdo ne predstavi, če ne poznamo ozadja, vrednost koktajla pade.” (Tilen Albreht, vodja tekmovanja)

In kaj vse je komisija, sestavljena iz strokovnjakov z različnih področij, ocenjevala?

“Na prvem mestu strokovno delo, tehniko in okus koktajla, potem nastop, zgodbo, jezik in povezavo koktajla z umetnostjo, pa tudi pametno uporabo pijač in celoten vtis.”

Koktajl je mešanica vsaj dveh pijač, pravi definicija. Ni pa vsaka mešanica pijač koktajl, tako se na primer “bevanda” ali “špricer” ne moreta primerjati z umetninami, poimenovanimi po petelinjem repu. In Slovenci smo v pripravi slednjih v samem svetovnem vrhu, tudi mladi slovenski barmani (dijaki in študenti gostinskih in turističnih srednjih in višjih šol) so se na blejskem tekmovanju odlično odrezali. Tudi študenti organizatorji so opravili izvrstno delo in dobili veliko neprecenljivih izkušenj.

“S takim delom želimo naše študente pripraviti na trg dela, da so pripravljeni na organizacijo dogodkov in sodelovanje na njih … Študenti na primer tudi v našem šolskem hotelu opravljajo različna strokovna dela z neposrednimi gosti iz Slovenije in tujine. Ne le na področju barmanstva, ampak tudi na področju strežbe, kuhinje, velnesa … Študent se kali od osnovnih poklicev vse do vodilnih mest. In naš diplomant je pripravljen na trg dela tako pri nas kot v tujini.” (mag. Peter Mihelčič, direktor Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled)

Dobro izobražen kader s konkretnimi delovnimi izkušnjami je v gostinstvu in turizmu zelo iskan.

“Pomanjkanje tega kadra je veliko tako v Sloveniji kot v Evropi, mi vabimo mlade, da pridobijo potrebno izobrazbo na naši šoli, obenem pa jih spodbujamo, da opravljajo prakso v tujini, da pridobijo dodatno znanje in izkušnje, potem pa se vrnejo nazaj in v Sloveniji uporabijo ta znanja in veščine.”

 

Andreja Čokl, Peter Močnik