Ekipa Prvega bo tokrat obiskala Nacionalni nogometni center Brdo.

Za dobro delovanje reprezentance je tako še kako pomembna tudi infrastruktura za treninge oziroma okolje, kjer se ekipa taktično pripravi na nasprotnika

Nogomet, ki je v modernem času eden najbolj priljubljenih športov na svetu, ima pomembno politično in socialno vlogo. Ljudje se med seboj povezujejo v skupine, ki navijajo za svoje ekipe. Ob tekmah se ljudje družijo in komunicirajo in vzdržujejo pripadnost določeni skupini. Nacionalne nogometne ekipe so prav tako odlično sredstvo promocije na državni ravni. Za dobro delovanje reprezentance je pomembna tudi infrastruktura za treninge oziroma okolje, kjer se ekipa taktično pripravi na nasprotnika. Pred zadnjima dvema kvalifikacijskima tekmama slovenske reprezentance za Evropsko nogometno prvenstvo 2020, je Prvi obiskal Nacionalni nogometni center Brdo.

Poleg nogometnih igrišč se na posestvu Brdo nahajata večnamenski športni objekt kot tudi upravna stavba. Prihodnje leto bomo obeleževali 100 let krovne nogometne organizacije na Slovenskem. Po besedah predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatoviča se tako spodobi, da ima slovenski nogomet takšen objekt.

Nacionalni center je potreben ne samo za obeležitev jubileja ampak predvsem za dnevno delovanje zaposlenih. Tukaj delujejo tehnične in strokovne službe nogometne zveze. Vedno več je aktivnosti in reprezentanc. Prostori v katerih smo delovali prej, niso bili primerni za vse potrebe, ki jih je nogometna zveza izvajala. Če se bo razvoj nogometa pri nas še naprej tako razvijal, se bojim, da bodo ti prostori v roku petih let premajhni.

Oskrbnik nogometne površine v Nacionalnem nogometnem centru Brdo, kjer reprezentanti izvajajo treninge in se pripravljajo na tekme Tomaž Čadež poudarja, da ima vzdrževalec zelenic veliko odgovornosti pri opravljanju nalog.

Pri delu se uporablja posebno mehanizacijo, za katero je potrebno posebno znanje. Ukrepe je potrebno izvajati v pravilnem vrstnem redu, oziroma v pravih vremenskih razmerah. S tem pride do učinka, ki je vizualno viden tudi na zelenicah. Na kvalitetno nogometno površino vpliva torej več dejavnikov. Predvsem košnja, kjer nadziramo kvaliteto, kot tudi širino in višino reza. Pomembno je tudi prezračevanje rastnega sloja, s čimer vplivamo na to, da zrak prodre v globino korenin, tako igrišče postane kompaktno in močnejše. Zelo pomembno je tudi peskanje igrišča, ki izravna igralno površino, pripomore pa tudi k temu, da je žoga čimbolj mirna na igrišču.

Jure K. Čokl, Marko Rozman