V sodobnem svetu je velik problem starejših osamljenost, zato so dobrodošli centri, v katerih starejši združujejo prijetno s koristnim. V Dnevnem centru aktivnosti za starejše v Ljubljani se lahko tako uporabniki učijo angleščino, telovadijo, dobijo brezplačne pravne nasvete, prisluhnejo zanimivim predavanjem, pletejo in klekljajo, predvsem pa se družijo z vrstniki in prostovoljci. Terenska ekipa Prvega bo ob 11.30 obiskala DCA na Gosposvetski, kjer so letos praznovali deset let delovanja.

Prvi na obisku v Dnevnem centru aktivnosti za starejše

V sodobnem svetu je velik problem starejših osamljenost, zato so dobrodošli centri, v katerih starejši združujejo prijetno s koristnim. V Dnevnem centru aktivnosti za starejše v Ljubljani se lahko tako uporabniki učijo tujih jezikov, telovadijo, dobijo brezplačne pravne nasvete, prisluhnejo zanimivim predavanjem, pletejo in klekljajo, predvsem pa se družijo z vrstniki in prostovoljci.

V Dnevni center aktivnosti na Gosposvetski, kjer so letos praznovali deset let delovanja, večkrat tedensko zahaja Vladimir Obrovnik. S pomočjo prostovoljcev se uči kar 4 tuje jezike, a pravi, da je “pritlikavec” v primerjavi z nekaterimi kolegi, ki se v DCA učijo kar 9 tujih jezikov. Učijo se velikih evropskih jezikov, pa tudi tistih bolj eksotičnih – korejščine, japonščine, v enem od centrov celo arabščine. In zakaj se je v tretjem življenjskem obdobju učenja tujih jezikov lotil gospod Obrovnik?

“Prvi razlog je zdravstveni: učenje tujih jezikov je koristno za možgane, vzdržuje se možganska kondicija, premaguje se demenca. Drugi razlog je praktični: ena ura vožnje, pa ste že v Avstriji ali Italiji in tam vam pride prav znanje nemščine oz. italijanščine. Tretji razlog pa je druženje, medgeneracijsko sodelovanje. Starejši ljudje smo sicer izključeni, tu pa so z nami tudi mladi predavatelji, ki prostovoljno delajo z nami.”

Andreja Čokl, Lucija Fatur