Ekipa Prvega vsako sredo ob 11.30 po radijskih valovih pripelje v vaše domove dogajanje iz različnih kotičkov Slovenije. Ob pomoči sogovornikov vam pričaramo ozračje, ki vlada v različnih ustanovah med delovnim dnem, ter vam predstavimo vsakdanjik prebivalcev z nekega območja in prostovoljske projekte, ki ne smejo biti spregledani.

Da bi preprečili gnečo in izboljšali varnost so uvedli krožne poti.

Blejski Vintgar, zavarovan naravni spomenik z znamenito sotesko,  je v teh poletnih dneh priljubljen cilj številnih turistov. Zaradi vse več obiskovalcev, lani so jih našteli 400 tisoč, so v turističnem društvu Gorje, ki je skrbnik Vintgarja, uvedli enosmerni ogled. Gneča je tako manjša, ogled bolj varen, obiskovalci pa na dveh novih krožnih poteh spoznavajo do zdaj manj znana območja z neponovljivimi razgledi. Nova ureditev je nadvse pomembna tudi za ohranjanje narave v Triglavskem narodnem parku, pravi Tomaž Bregant, ki operativno skrbi za sotesko.

"Zaradi vse večjega obiska smo bili mnenja, da moramo za povečanje varnosti in v skrbi za naravno okolje nekaj ukreniti, da bi zmanjšali ali odpravili gneče v soteski. Potem se je letos pojavila še pandemija koronavirusa in zaradi vseh teh razlogov smo sklenili ogled organizirati tako, da obiskovalci vstopijo v sostesko v Podhomu, jo prehodijo do slapu Šum , potem pa se ob podpori informacij odločijo za eno od povratnih poti."

Znamenita soteska, ki jo je izdolbla treka Radovna, je dolga 1,6 km, stene korit so visoke od 50 do 100 metrov, se končuje s slapom Šum, ki velja  za največji slovenski rečni slap. Zanimivo je, da so samo sotesko odkrili šele leta 1891, toda že dve leti pozneje je postala dostopna obiskovalcem, za kar ima največ zaslug takratni gorjanski župan Jakob Žumer. Blejski Vintgar, ki je za Postojnsko jamo, Blejskim in Ljubljanskim gradom, najbolj obiskana slovenska znamenitost, je zavarovan naravni spomenik. Ni pa to edina znamentistost na tem območju, poudarja podpredsednik Turističnega društva Gorje Janez Hudovernik.

"Gorje so pozabljena destinacija med Bledom in Pokljuko. Prizadevamo si za razvoj  butičnega turizma  kjer bi obiskovalci ostali več dni. Vintgar in Pokljuška soteska sta res najbolj znana, a  urejamo tudi Poglejsko cerkev, čudovita je dolina Radovne, za številne je še neodkrita  Mežakla s s slikovito planino Obranco, Snežno jamo, partizansko bolnišnico."

Nova krožna pot je občino Gorje povezala z jeseniško, saj obiskovalci sotesko zapustijo na Blejski Dobravi. Anton Hribar, predsednik krajevne skupnosti Blejska Dobrava pravi, da se tudi krajani drugih naselij in zaselkov, ki so razdeljeni med tri občine, zavedajo priložnosti, ki jim prinaša takšno povezovanje.

"Ko obiskovalci izstopijo iz soteske na Blejski Dobravi in vidijo Karavanke, je to neponovljiv pogled. Krajani večjega števila obiskovalcev niso bili vajeni, to pa je tudi priložnost za turistično ponudbo na Blejski Dobravi, po označenih poteh lahko odkrijejo staro jedro, obiščejo Poljansko Babo. Obiskovalci se lahko pripeljejo do parkirišča na Blejski Dobravi, od koder se odpravijo na izhodišče ogleda Vintgarja in se vrnejo nazaj."

Pandemija koronavirusa je močno prizadela turizem, vendar v Vintgarju tega ni opaziti. Se je pa močno spremenila struktura obiskovalcev, saj tistih z daljnega Vzhoda ni, pove Anja Kolbl iz Turističnega društva Gorje:

"Letos imamo zaradi epidemije več domačih gostov, veliko jih prihaja z Madžarske, med obiskovalci so letos tudi Čehi, Slovaki. Prilagajmo se naboru obiskovalcev, ki pridejo v Vintgar. Letos smo letake z zemljevidi prevedli tudi v madžarščino."

 

 

 

 

 

 

Aljana Jocif, Drago Balažič