Škocjanske jame so kot prvo podzemno mokrišče na svetu od leta 1999 vpisane na seznam svetovno pomembnih mokrišč. Razlogov za obisk prvega spomenika v Sloveniji in na klasičnem Krasu, ki je bil pred natanko 35 leti vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine, je veliko. Med drugim zaznamujejo tudi 25-to obletnico ustanovitve javnega zavoda, ki to naravno dediščino upravlja. Prav zaradi posebnosti terena – nedotaknjenosti flore in favne – pa v Parku Škocjanske jame skrbno spremljajo, kako turistični obisk vpliva na mikroklimo v jamah, ter vedno znova poudarjajo, da si ne želijo množičnega turizma. Kakšno je sicer stanje v tej podzemni soteski, bo v sredo raziskovala tudi ekipa prvega programa v oddaji Prvi na obisku.

Podzemna soteska na Krasu je bila pred 35. leti vpisana na UNESCO-v seznam svetovne dediščine

Škocjanske jame so kot prvo podzemno mokrišče na svetu od leta 1999 vpisane na seznam svetovno pomembnih mokrišč. Razlogov za obisk prvega spomenika v Sloveniji in na klasičnem Krasu, ki je bil pred natanko 35. leti vpisan na UNESCO-v seznam svetovne dediščine, je veliko. Med drugim zaznamujejo tudi 25-to obletnico ustanovitve javnega zavoda, ki s to naravno dediščino upravlja. Prav zaradi posebnosti terena, -  nedotaknjenosti, flore in favne, pa v Parku Škocjanske jame, skrbno spremljajo, kako turistični obisk vpliva na mikroklimo v jamah in vedno znova poudarjajo, da si ne želijo masovnega turizma.

Zaradi izjemnosti parka – njegove nedotaknjenosti in zelo pestrega rastlinskega in živalskega življa, si v parku množičnega turizma ne želijo.

Marko Rozman, Sabrina Mulec