Ekipa Prvega vsako sredo ob 11.30 po radijskih valovih pripelje v vaše domove dogajanje iz različnih kotičkov Slovenije. Ob pomoči sogovornikov vam pričaramo ozračje, ki vlada v različnih ustanovah med delovnim dnem, ter vam predstavimo vsakdanjik prebivalcev z nekega območja in prostovoljske projekte, ki ne smejo biti spregledani.

Pri helikopterskem reševanju je ključen odzivni čas, torej čas od klica do prihoda ekipe na prizorišče nesreče. V Slovenji trenutno delujeta le dve bazi HNMP, in sicer na Brniku in v Mariboru.

Tokrat boste pobliže spoznali delo ekip Helikopterske nujne medicinske pomoči na Brniku. Z zdravnikom, gorskim reševalcem in pilotom se bomo pogovarjali o njihovem poslanstvu, opremi, tragedijah in veselju, ko jim uspe rešiti človeško življenje. Gre za vrhunsko usposobljene ljudi, ki veliko svojega časa, namenjenega reševanju, opravijo tudi prostovoljno. Pri nesrečah v gorah, helikopterski nujni pomoči, medbolnišničnih prevozih ter prevozih dojenčkov v inkubatorjih v večini primerov uporabljajo helikopterje slovenske vojske, reševalci pa si želijo tudi medicinskega helikopterja, ki bi bil namenjen zgolj reševanju življenj. Tako bi skrajšali odzivni čas ekip, saj bi odpadla komunikacija z vojsko ali policijo, ki zagotavljata helikopterje.

 

 

Rok Valenčič