Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Prvi program

172 epizod

172 epizod3. 8. 2022

Etnohisteria 2022 - posnetek koncerta - Koper

Etnohisteria World Orchestra je mednarodni projekt, ki že dvajseto leto združuje vrhunske glasbenike s celega sveta. Po tednu učenja in ustvarjanja se odpravi na turnejo petih koncertov, kjer postreže s skladbami iz bližnjih in daljnih krajev. Stočlanski orkester igra brez not in z improvizacijo ustvarja vedno nove dinamike. Orkester Etnohisteria je 2. avgusta 2022 nastopil v dvorani Svetega Frančiška v Kopru, koncert pa je živo prenašal Radio Koper. Poslušamo del posnetka tega koncerta.


20. 5. 2022

Ob svetovnem dnevu čebel srečanje grških in slovenskih čebelarjev

Ob petem svetovnem dnevu čebel, 20. maja 2022, so se na vzhodnem delu grškega polotoka Halkidika srečali slovenski in grški čebelarji. Izmenjali so svoje izkušnje, prikazali svoje znanje in se dogovorili za povraten obisk Grkov v Sloveniji. Mednarodno izmenjavo spremlja Andreja Čokl, ki se nam je javila iz Arneje.


26. 2. 2022

Festival orglic


25. 3. 2021

Moj klasični hit - Daniel Celarec

Pogovor z Danielom Celarcem o televizijski oddaji Moj klasični hit, v kateri znani Slovenci razkrijejo svojo najljubšo klasično skladbo.


20. 12. 2020

Praznični koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija

Večerna promenada med stebri glasbene literature s komornimi zasedbami Simfoničnega orkestra RTV Slovenija


31. 10. 2020

Praznična oddaja ob dnevu reformacije

Na državni praznik dan reformacije posebno oddajo namenjamo razvoju ženskega duhovništva v protestantskih cerkvah. Kot ugotavlja evangeličanski kaplan Primož Kumin, reformacija ni prinesla večjega napredka glede ženske duhovniške službe, je pa spremenila odnos do njih. Šele v 19. stoletju je bila prva ženska posvečena v duhovnico v Kongrecionalistični cerkvi in tej so sledile še druge protestantske cerkve po ZDA. V Evropi je od protestantskih cerkva kot prva uvedla ženske duhovnice nemška evangeličanska cerkev. Ponekod – na primer v poljski in latvijski evangeličanski cerkvi - še danes ne omogočajo ženskam posvetitve v duhovnice. Od protestantskih cerkva žensko duhovništvo sprejema ob evangeličanski le še anglikanska cerkev. S kaplanom Primožem Kuminom se je pogovarjala Nataša Lang.


18. 9. 2020

Andrej Prezelj - o kitarah

V Petku brez pravila tokrat o kitarah. Sogovornik: glasbeni urednik Prvega Andrej Prezelj.


11. 7. 2020

Janez Baš, nekdanji podmorničar

Janez Baš je že od leta 1991 na kopnem, podmorničar pa je postal v tistih zadnjih letih skupne jugoslovanske države. Gre vsekakor za izjemno neobičajno delo, za katerega se med drugim izobražuješ v popolni temi. Še več v naslednjih minutah. Najprej pa bomo izvedeli, kako je Janez Baš sploh prišel do tega poklica.


7. 6. 2020

Poletni koncerti iz naših krajev: Alpski kvintet

Na Prvi program Radia Slovenija se vrača priljubljena glasbena oddaja, nekoč znana kot Koncert iz naših krajev. Na prvem koncertu bo nastopil Alpski kvintet.


11. 5. 2020

Prvinski sevdah Emine Zečaj

V spomin nedavno preminuli raziskovalki in izjemni interpretinji tradicionalnih pesmi iz Bosne in Hercegovine.


28. 3. 2020

Glasbena cesta 2.3.1.5.: Jah9: Note to Self

Na našo glasbeno cesto se vrača izjemna šestintridesetletna reggae pevka, avtorica in producentka z nazivom Jah9. 13. marca je pri eni osrednjih neodvisnih reggae založb, newyorški V.P., izšel njen tretji studijski album z naslovom »Note To Self«. Besedila z razmislekom lepo podprejo pevkine izlete proti mnogim, pogosto nepričakovanim obzorjem, album pa jo samo še utrjuje na položaju ene najbolj samosvojih izvajalk sodobnega reggaeja.


25. 3. 2020

Pogovor z Ano Soklič

Glasbeni urenik Andrej Prezelj se je z Ano Soklič pogovorajal o odpadli Evroviziji, trenutnih razmerah in planih za prihodnost.


23. 3. 2020

Iz glasbenega uredništva 23.03.2020

Pogovarjali smo se z Bogdanom Benigarjem, preleteli glasbene novice preteklega tedna ter napovedali dnevno glasbeno dogajanje.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt