Smeh smo raziskali skupaj z dr. Zvezdanom Pirtoškom, spec. nevrologom na Kliničnem oddelku za bolezni živčevja na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana, komikom Urošem Kuzmanom in vaditeljico joge smeha Moniko Radič.

Center za smeh v naših možganih se je razvil pred centrom za govor, pojasnjuje dr. Zvezdan Pirtošek

“Blagodejni učinek smeha na telo je bil dokazan v več raziskavah,” pojasnjuje dr. Zvezdan Pirtošek, spec. nevrolog na Kliničnem oddelku za bolezni živčevja na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana. Raven stresnih hormonov je nižja, če se smejimo, prav tako imamo še 30 minut po smejanju v možganih zvišano raven t. i. endogenih opioidov, ki nas naredijo vedre, nas pomirijo, nas potolažijo in socialno povežejo med seboj.

“Terapija s smehom je danes precej pogosta v medicini. Ena od raziskav je celo pokazala, da so bili antidepresivi enako ali manj učinkoviti kot terapija s smehom,” še pojasni nevrolog.

Smeh je sicer tudi močna socialna vez. Ne le pri ljudeh, ampak tudi pri živalih. Vemo, da se smejijo primati, nedavno so dokazali, da se smejijo tudi laboratorijske podgane, če se ljudje igrajo z njimi. “Center za smeh je eden najbolj zgodnjih v evoluciji človeka. Smejali smo se več milijonov let, preden smo znali izreči prvo besedo,” še razloži dr. Pirtošek.

“Nasmejimo se tistemu, kar nam je poznano, blizu,” pa ugotavlja komik Uroš Kuzman in nadaljuje: “Šale za katere smo dojemljivi, so pogojene s tem, v kakšni stopnji življenja smo tisti hip, kakšna je naša okolica.” Da za smeh ni potreben smešen položaj ali šala, pa so prepričani vaditelji joge smeha, med njimi tudi Monika Radič, ki izvaja delavnice joge smeha. Ugotavlja, da imamo ljudje neke vrste zavoro v sebi, kar zadeva smeh: “Mislimo, da je zanj potrebna nek humorni položaj, a možgani ne razlikujejo med resničnim in narejenih smehom. Blagodejni učinki pa so posledica obeh.” Predstavila nam je eno od vaj, ki jih izvajajo na jogi smeha:

“Iztegnemo roki in si predstavljamo, da imamo v vsaki en kozarec ter da prelivamo mleko iz enega v drug kozarec. Nato se s telesom nagnemo v eno smer in rečemo ho-o. Nato se nagnemo v drugo smer, kot da prelivamo mleko tja in spet rečemo ho-o. Ponovimo še tretjič, potem pa primemo kozarec, se nagnemo rahlo nazaj in se medtem, ko spijemo ta kozarec smeha, glasno zasmejemo.”

Pri tem, kako boste to naredili, ni ovir. Dobrodošlo je, da se smejite na glas, a lahko tudi le v notranjosti.

Andreja Gradišar