Na Cerkniškem jezeru, kjer bo v začetku maja ekipa Prvega postavila terenski studio, domuje veliko bičjih trstnic. Gre za precej majhno ptico, ki je na seznamu ogroženih v Sloveniji. Zakaj in katere ptice se pogosteje znajdejo na njem, pa boste slišali v nadaljevanju v pogovoru Andreje Gradišar z dr. Tomijem Trilarjem iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije, ki je z nami prijazno delil tudi posnetke oglašanja ptic, ki vam jih predstavljamo vsak dan. V ponedeljek smo prisluhnili bobnarici, včeraj rumeni pastirici, danes pa je torej na vrsti bičja trstnica.

Ena bolj ogroženih ptic pri nas, ki poje tudi v letu

Bičja trstnica je majhna ptica, nekoliko manjša kot domači vrabec. Gnezdi v trstičjih, rogozah, poraščenih z grmovjem ali v mokrih sestavih. Zaradi tega je na seznamu ogroženih, pojasnjuje dr. Tomi Trilar iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije:

»Vse ptice v močvirnih habitatih so danes ogrožene. Po eni človek namreč misli, da je to nekoristna zemlja in jo pospešeno opušča, da se zarašča, po drugi strani pa je na takih območjih vse več intenzivnega kmetijstva.«

Kljub svoji majhnosti je bičja trstnica dobra selivka. Prezimuje v Afriki, južno od Sahare,« pove dr. Trilar in doda, da se k nam ta ptica vrne sredi parila, v začetku maja. Prve ptice nazaj odletijo že konec julija, vse do začetka septembra. Posebnost te ptice pa je, kako poje, razlaga dr. Trilar:

»Med petjem zleti v zrak, poje nad vegetacijo in se potem spusti nazaj.«

Oglašanje bičje trstnice:

Posnel dr. Tomi Trilar.

Posnetke hrani Slovenski arhiv živalskih zvokov Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Andreja Gradišar