Nekatere ptice se oglašajo bolj, druge manj predirno. Med prve zagotovo spada ta, o kateri bomo v okviru priprav na naš nedeljski jutranji ptičji koncert s Cerkniškega jezera govorili v naslednjih minutah. Predstavili vam bomo rjavovratega ponirka in če ga še niste slišali, se splača počakati na posnetek, da boste vedeli, da gre za ptico in ne za kakšno domačo žival, ki jo redijo na primer na kmetiji. O rjavovratem ponirku sta se pogovarjala ornitolog Valentin Schein in Andreja Gradišar.

Ko ga boste prvič slišali, ga boste po vsej verjetnosti zamenjali za prašiča

Bele ličnice, rdeče-rjav vrat, rjavkasto-sivkast hrbet, črna čelada in rumeno-bel kljun – to je rjavovrati ponirek. Znan je po svatovskem plesu, pravi ornitolog Tine Schein:

»Samec in samica se kar dolgo ogledujeta na vodni površini. Ko prideta skupaj, pa se približata s kljuni in naredita neke vrste srček.«

Na Cerkniškem jezeru, ki je edini kraj v Sloveniji, kjer ta ptica gnezdi, je okoli 15 osebkov. Gnezdo gradita oba, posledica pa so mladiči zebraste barve. Bolj kot videz, pa je pri rjavovratemu ponirku prepoznavno oglašanje, opisuje Schein:

»Oglašanje rjavovratega ponirka je tako, kot da bi klali prašička. Ko sem ga  prvič, drugič slišal, moram reči, da nisem vedel, kdo ima tak glas na Cerkniškem jezeru.«

Oglašanje rjavovratega ponirka:

Posnel dr. Tomi Trilar.

Posnetke hrani Slovenski arhiv živalskih zvokov Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Andreja Gradišar