Plavček je izrazito nižinska vrsta. Večina populacije gnezdi do 700 metrov nadmorske višine. Plavček je klatež. Če ima dovolj hrane in so zime mile, jih preživi v okolici Slovenije. Če tega ni, se v mešanih jatah z velikimi sinicami, meniščki, močvirskimi sinicami odpravi v Sredozemlje.

Klatež v hudih zimah odide do Sredozemlja, sicer ostane v bližini Slovenije

Plavček je izrazito nižinska vrsta. Večina populacije gnezdi do 700 metrov nadmorske višine. Gnezdi v listnatih mešanih gozdovih. Za gnezdenje potrebuje duplo, v stiski ji zadostuje zidna špranja, gre tudi v gnezdilnice.

“Zdajle so si plavčki že našli svoje duplo, zgradili gnezdo, najbolj zgodni že valijo. Čez dobre tri tedne bodo izvaljeni mladiči, ki potem 14 dni do tri tedne ostanejo v duplu, potem pa se speljejo. Da so samostojni, potrebujejo še kakšen mesec,” razloži dr. Tomi Trilar iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Plavček je klatež. Če ima dovolj hrane in so zime mile, jih preživi v okolici Slovenije. Če tega ni, se v mešanih jatah z velikimi sinicami, meniščki, močvirskimi sinicami odpravi v Sredozemlje.

Oglašanje plavčka:

Posnel dr. Tomi Trilar.

Posnetke hrani Slovenski arhiv živalskih zvokov Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Andreja Gradišar