Vsak človek skozi življenje potuje po svoji progi in na njej doživlja različne izkušnje. Niti dve progi si med seboj nista enaki, prav tako ne vse izkušnje, ki jih na naših progah doživimo. To velja tudi za izpovedi v radijski igri Proge. Gre za pet najrazličnejših oseb, katerim je skupno to, da so bile žrtev spolnega nadlegovanja.

Helena Šukljan je dramsko besedilo napisala prav za letošnji Avdiofestival Radia Slovenija, ki je 9. oktobra potekal v Cukrarni. Režiser Klemen Markovčič je zasnoval živo izvedbo radijske igre, ki prevprašuje tudi performativne možnosti tega samosvojega slušnega žanra. Delno živo izvedbo igre so uprizorile tri igralke, ki so izpovedi svojih likov pripovedovale živo, in dva igralca, ki sta delila izpovedi na posnetku. Vzporedno s tema dvema zvočnima ravnema je Markovčič dodal še tretjega z živo izvedbo glasbe.

S prisotnostjo občinstva in prostorske akustike Cukrarne je nastala posebna, samosvoja slušna igra, ki o temi spolnega nasilja govori z vso potrebno pretanjenostjo. Vzporedno je nastala sicer tudi studijska inačica igre, a se je avtorska ekipa odločila, da bo igra uprizorjena pred srednješolskim občinstvom, ki ga je tudi neposredno nagovarjala, kot samostojna premierno predvajana tudi v radijskem etru. Prav edinstvenost trenutka, v katerem je igra nastala, je namreč tista, ki ji daje tudi svojevrstno slušno izkušnjo in metaenergijo.

Režiser: Klemen Markovčič
Dramaturginja: Helena Šukljan
Tonski mojstri: Urban Gruden, Sonja Strenar, Matjaž Miklič
DJ-ka in avtorica glasbene zasnove: Nina Kodrič

Sandra – Marijana Brecelj
Pia – Gaja Filač
Marko – Primož Vrhovec
Robert – Klemen Kovačič
Nataša – Ajda Smrekar

Koprodukcija 3. programa Radia Slovenija – programa Ars in ŠKUC gledališča, oktober 2023.

Klemen Markovčič