Potujemo v svet kemije 9. razreda osnovne šole in se sprašujemo, kaj je glukoza.

Potujemo v svet kemije 9. razreda

Na Prvem v času šolanja na daljavo vsak četrtek in petek ob 12.20 v rubriki Radijska učilnica rešujemo dileme, pomisleke in zagate šolarjev. Dodatna razlaga ali nasvet strokovnjaka gotovo pride prav vsem, ki se doma spoprijemajo z novo učno snovjo. Tokrat smo se spomnili snovi pri kemiji v 9. razredu osnovne šole. Z nami je bila Zala iz Osnovne šole Cvetka Golarja Škofja Loka, ki jo je zanimalo, kakšen je pomen glukoze za telo.

Za odgovor smo povprašali učiteljico Nino Ličen Goričan iz Osnovne šole in vrtca Sveta Trojica.

Glukoza je najverjetneje najbolj pomembna organska spojina v naravi. Nastaja v procesu fotosinteze v  zelenih rastlinah iz vode in ogljikovega dioksida s pomočjo sončne svetlobe. Zraven nje pa nastaja tudi življenjsko pomemben kisik.

Če pogledamo živila so ogljikovi hidrati, ki vsebujejo prej omenjene vrste mono, di in polisaharidov v  žitnih izdelkih, sadju, zelenjavi in mlečnih izdelkih. Za naše življenje in preživetje pa je nujno potrebna energija, ki jo dobimo tudi iz prej omenjene hrane.

Glukoza v našem telesu pa  predstavlja vir energije, celice jo v procesu celičnega dihanja s pomočjo kisika spremenijo v čisto energijo, nastajata pa še voda in ogljikov dioksid. Naše telo lahko kot vir energije uporabi različno vrsto hrane, zraven ogljikovih hidratov, še maščobe in beljakovine, vendar možgani pa so tisti, ki morajo za vir energijo uporabiti izključno glukozo.

 

 

 

Tadeja Bizilj