Prepričane, da v Sloveniji jemo neoporečno hrano, nas je presenetila novica o korenju onesnaženem s kadmijem
»Inšpekcija odkrila rakotvorni kadmij v korenju«, »V vrtcu v Radovljici zaužili štirideset kilogramov spornega korenja«, »Na dveh koncih Slovenije korenje s preveč kadmija«, to so bili le nekateri naslovi v naših medijih. Manj presenečeni so bili strokovnjaki. Ti po besedah ene od vodilnih evropskih toksikologinj dr. Marike Kolossa-Gehring z nemške Agencije za okolje že dalj časa vedo, da smo v Evropi kadmiju prekomerno izpostavljeni. »Največje odkritje za nas pa je, da danes najmočnejši dejavnik, ki vpliva na stopnjo obremenjenosti s kadmijem, ni več kajenje, ampak je vegetarijanska prehrana.« Podrobneje pa v četrtkovi Radiosferi. Z dr. Kolossa-Gehring je ob robu Evropskega toksikološkega kongresa EUROTOX 2023, ki je letos potekal v Ljubljani, govoril Iztok Konc. Foto: Wiki/ Sandbh, cc
Opravičilo avtorja: V radijskem prispevku sem strokovnjakinjo preimenoval v dr. Marike Kolosse-Gehring, za kar se njej in vam iskreno opravičujem.