Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Radiosfera

103 epizod

103 epizod


Radiosfera so zgodbe, pogledi, razgledi, spomini, potovanje, znanost, tehnologija, kultura, dediščina, šport, glasba, zabava. Svet, ki ga ujame Prvi jutranji program.


01. 12. 2023

Iz Radiosfere - Vlado Kreslin - Čakaj, sin moj

Izbrana skladba: Vlado Kreslin - Čakaj, sin moj Glasbeni predlogi so bili: Whitney Houston - I Will Always Love You Tamara Kezz - Mostar Vlado Kreslin - Čakaj, sin moj


30. 11. 2023

Toksikologinja: Včasih kajenje, zdaj pa vegetarijanska prehrana bolj obremeni telo s kadmijem

Prepričane, da v Sloveniji jemo neoporečno hrano, nas je presenetila novica o korenju onesnaženem s kadmijem


29. 11. 2023

Praznično razsvetljena prestolnica: Domislice so dogovorjene že poleti

V teh dneh potekajo še zadnja dela pred prižigom prazničnih luči v slovenskih mestih. V Mariboru bodo z njim pohiteli in luči prižgali že 30. novembra, v ostalih mestih v prvih dneh decembra. V središču prestolnice in na bregovih Ljubljanice so delavci Javne razsvetljave od oktobra izobesili dobrih 50 kilometrov lučk in postavili nekaj več kot 850 skulptur, tudi vseh 10 novoletnih smrek že stoji. Strokovne ekipe nanje nameščajo razsvetljavo z avtodvigali tudi do višine 30 metrov. Med zadnjimi popravki smo v sredini Radiosferi zmotili Urbana Modica, fotografa in strokovnjaka na področju oblikovanja svetlobe, ki budno spremlja delo na višini.


28. 11. 2023

Astronavti slovenskih korenin, ki so bili v vesolju

Okoli 40 držav se lahko pohvali, da so v vesolje poslale svoje državljane. Slovenije med njimi sicer ni, so pa zato barve naše zastave zastopali štirje astronavti slovenskih korenin. V njihovo družbo in vesolje vabi tokratna Radiosfera, v kateri je Klara Eva Kukovičič zbrala in združila odlomke iz serije osmih oddaj Slovenija v vesolju, ki jo je leta 2019 pripravila Andreja Gradišar.


24. 11. 2023

Iz radiosfere - Queen - I want to break free

Izbrana skladba: Queen - I want to break free Glasbeni predlogi so bili: Agropop - Himna mladosti Massayah - Zavedno Queen - I want to break free


23. 11. 2023

Podnebna kriza je eden izmed vse pomembnejših vzrokov za migracije

Podnebne spremembe s posledicami, ki jih prinašajo, se dogajajo veliko prehitro, da bi se nanje lahko pripravili. Vidimo, da se tudi pri nas že soočamo z ekstremnimi vremenskimi pojavi, zaradi katerih morajo ljudje vsaj začasno zapustiti svoje domov, še veliko hujše pa so posledice v državah s slabo infrastrukturo, brez sistemov obveščanja in nasploh s slabo delujočim državnim aparatom, kjer se morajo prizadeti znajti sami. Zaradi poplav, neurij in plazov mora svoje domove vsako leto zapustiti več milijonov ljudi - gre pa v večinoma za notranje razseljene, torej ostanejo v svoji državi.


21. 11. 2023

Zamejske založbe na 39. Slovenskem knjižnem sejmu

Knjižni sejem v Ljubljani je zelo pomemben za slovenske založbe iz sosednjih držav, ki skrbijo za krepitev in širjenje jezika znotraj narodne skupnosti, hkrati pa so tudi most, ki povezuje slovenske literate in literatke s širšim občinstvom. Na sejmu lahko te založbe predstavijo svojo knjižno ponudbo, opozorijo na najnovejše izdaje in se osebno srečajo s svojimi bralci.


17. 11. 2023

Iz Radiosfere - Trio Avsenik - Stara polka

Izbrana skladba: Stara polka - Trio Avsenik Glasbeni predlogi so bili: Alma del sur – Grafenauer Flamenko Projekt Dnevi, kakor je ta – Aleksander Mežek Stara polka- Trio Avsenik


16. 11. 2023

Generativna umetna inteligenca in njeni vplivi

Ste že kdaj v zadnjem letu umetno inteligenco, denimo ChatGpt, prosili, da namesto vas napiše prošnjo za delovno mesto, osnutek poročila, ki ga je zahteval vaš šef, ali pa nemara domačo nalogo za šolo? Če ste, nikakor niste osamljeni. Marsikdo se danes posluži predlogov, ki jih zdaj lahko ponudi generativna umetna inteligenca, kot je Chatgpt. Umetna inteligenca je pa kos tudi ustvarjanju slik in videoposnetkov. Zmožnosti te tehnologije so nedvomno prinesle pretres prav posebne vrste. Pa tudi že, vsaj ponekod, odpuščanja. Izzivi, ki nam jih je prinesla generativna umetna inteligenca, so v fokusu tokratne Radiosfere, v kateri je gostja dr. Maja Bogataj Jančič, direktorica Inštituta za odprte podatke in intelektualno lastnino ODIPI, ki organizira dvomesečno šolo Generativna umetna inteligenca in pravo, ki se na Pravni fakulteti začenja prav danes.


15. 11. 2023

Energijski napitki med mladimi postajajo zdravstvena težava

Kadar koli se sprehajamo mimo srednjih, žal pa vse bolj tudi osnovnih šol, srečamo mladostnike s pločevinkami energijske pijače v rokah. Skrbijo podatki, ki jih je pred nedavnim posredoval Nacionalni inštitut za javno zdravje. Kažejo namreč, da energijske pijače pije kar 40,9 odstotka mladostnikov oziroma tako rekoč vsak drugi šolar ali dijak. Kaj to pomeni za mlade organizme in zakaj stroka pitje energijskih pijač mladim odsvetuje, raziskujemo v današnji Radiosferi.


14. 11. 2023

Pet dni festivala luči Diwali

"Festival Diwali je na prvi pogled festival zunanjih luči, ampak kot pravijo Hindujci, gre za festival notranje luči. Luči, ki izhaja iz nas samih," pravi Nina Petek, docentka za filozofijo s Filozofske fakultete Ljubljana. V njeni družbi smo se v tokratni Radiosferi sprehodili čez vseh pet dni festivala, ki ga vsako leto praznuje več kot milijarda ljudi.


10. 11. 2023

Iz Radiosfere - Baba'n'dica - Vodana

Izbrana skladba: Baba'n'dica - Vodana Glasbeni predlogi so bili: The Beatles - Now and Then Baba'n'dica - Vodana Vruja - Il Genovese-Storu si je lepi vrt


09. 11. 2023

"Višek Sončeve aktivnosti se približuje, zato so (in bodo) polarni siji vidni tudi pri nas"

Marsikdo je v začetku tedna z navdušenjem opazoval večerno nebo, na njem pa severni sij. Morda je tam bil, pa ga niste opazili, bi pa ga zaznal vaš mobilni telefon ali fotoaprat? Zakaj? Kako je mogoče, da nekaj, kar je ob polih veliko bolj pogosto, lahko opazujemo tudi pri nas? Bo res ugodna sezona za opazovanje Aurore Borealis? Kaj pa, če mislimo, da jo vidimo, pa je v resnici to nekaj drugega? V goste Radiosfere, ki ji tokrat lahko rečemo tudi "Magnetosfera", prihaja astrofizik z Zavoda Cosmolab, Andrej Guštin. Pripravila: Mojca Delač.


08. 11. 2023

Veliko znanja in malo spanja - gremo na hekaton

Med 3. in 5. novembrom je v Tovarni podjemov v Mariboru potekal 6. mednarodni Cassini hekaton Evropske komisije, ki se ga je udeležilo 45 tekmovalcev. S pomočjo obsežnih podatkov iz evropskih programov, kot so Copernicus, Galileo in EGNOS, so se ekipe posvetile reševanju perečih problemov s področja trajnostne infrastrukture, podpore proizvodnji hrane, dostopa do čiste vode in razumevanja ter napovedovanja prisilnih migracij. Pred mikrofon smo povabili predstavnika organizatorjev, Urbana Lapajneta.


07. 11. 2023

Laučho dij ali dober dan po romsko

V nedeljo, 5. novembra so Romi po svetu obeležili svetovni dan romskega jezika. Prvič so dan jezika praznovali leta 2008 po izidu prvega hrvaško romskega in romsko hrvaškega slovarja. Z urednikom in voditeljem oddaje Naše poti na Prvem, Sandijem Horvatom smo se ob zanimivostih jezika, naučili tudi nekaj izrazov v romskem jeziku.


03. 11. 2023

Iz Radiosfere - Tomaž Hostnik - Dekle iz zlatih sanj

Izbrana skladba: Tomaž Hostnik - Dekle iz zlatih sanj Glasbeni predlogi so bili: Tomaž Hostnik - Dekle iz zlatih sanj Bojan Adamič - Prelepa si bela Ljubljana Buldožer - Slovenija


01. 11. 2023

Krizantema se v cvetličnih aranžmajih pojavlja že več kot sto let

Prvega novembra si ne moremo predstavljati brez cvetlic, natančneje brez krizantem! A zakaj je krizantema že kar prvonovembrska stalnica? In zakaj pozimi izbiramo cvetlice, ki so rdeče, oranžne ali rumene barve? Po odgovore smo se odpravili k predsedniku svetovnega cvetličarskega združenja Florint Simonu Ogrizku. Pred mikrofon ga je povabila Lana Furlan.


31. 10. 2023

Trans v vuduju imenujejo »začasna smrt«

Torkova Radiosfera nas pelje v Benin, zibelko vuduja. Zakaj so zahodnjaške predstave o tem verovanju oz. filozofiji pogosto napačne in kako lahko v beninski duhovni prestolnici Ouida vudu, islam in krščanstvo sobivajo z roko v roki? Sogovornik: Amédée Kazotti, ki se je iz Benina v Slovenijo preselil pred slabim letom in pol.


27. 10. 2023

Iz Radiosfere - Ivanka Kraševec - Zadnji poljub

Izbrana skladba: Ivanka Kraševec - Zadnji poljub Glasbeni predlogi so bili: Steve Klink trio - First Flight Of The Bluejay Katja Šulc - Na poti domov Ivanka Kraševec - Zadnji poljub


26. 10. 2023

Kot znanstvena-fantastika: Bolnika podhladili, mu odstranili kri in izrezali strdek

Naši kirurgi so izvedli operacijo kot iz znanstveno-fantastičnega filma. Tako so v ljubljanskem Kliničnem centru pospremili novico o novem uspehu slovenskih zdravnikov. Da so lahko kirurgi bolniku izrezali nevaren žilni strdek v pljučih, so mu med operacijo iz telesa odstranili kri in ga globoko podhladili. Pomembna člena zdravstvenega tima sta bila dr. Polona Mlakar in dr. Juš Kšela, gosta tokratne Radiosfere. Foto: UKC Ljubljana


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt