Kdo? Manca, punca z jezeri. Kam? S kolesom ali peš k vsem slovenskim jezerom Koliko? Okoli 1300 jezer. Kdaj? Se je že začelo, spomladi 2017.

»Redko kaj ima moč, da name naredi tolikšen vtis kot zaokrožena vodna celota z zaključenimi robovi v mojem vidnem polju. Dodaj še lesen pomol, četudi podrt, melanholična drevesa in grmovje, ki kot varuhi ohranjajo sveto samotnost, in plahe ptice, drseče po mirni gladini, in v tistem trenutku je to vse, kar potrebujem za srečo. Hm, ja, ob jezerih postanem poet….«

Tako je na svoji spletni strani med drugim zapisala Manca Korelc, ki  jo navdušujejo  jezera.  Toda to ni navadno navdušenje, ampak pravi projekt z naslovom Moja jezera. Postavila si je namreč cilj, da bo s kolesom obiskala vsa slovenska jezera; teh naj bi jih bilo po nekaterih ocenah od 900 do 1300. Po dveh letih, odkar to počne, pa Manca meni, da jih je še precej več. Od lanske pomladi je tako obiskala že 475 jezer. Ob vsakem obisku jezero opiše, fotografira in mu določi lego na zemljevidu, potem pa vse objavi na svoji spletni strani. Ta bo tako sčasoma postala spletni leksikon vseh slovenskih jezer. Manco Korelc bomo spoznali v oddaji Razkošje v glavi.

Manca Korelc je končala dodiplomski študij na fakulteti za turistične študije Turistica v Portorožu, podiplomskega pa na ekonomski fakulteti v Ljubljani, smer trženje. Je magistra poslovnih ved. Kot samostojna svetovalka se ukvarja s komunikacijo na družbenih medijih in že deset let deluje na področju digitalnega marketinga.

Doma je v Kočevju in je zelo navdušena športnica, nekoč se je veliko ukvarjala s tekom, potem pa se je preusmerila na kolesarjenje. To je zanjo postalo prava strast in bolj se je povečevalo število prevoženih kilometrov, bolj se je kristalizirala ideja, da ta šport poveže še z nečim drugim.

Konec leta 2016 je tako začela projekt Moja jezera. To pomeni, da si je izbrala cilj, da bo obiskala in opisala vsa slovenska jezera oziroma stoječe vode. Kot prvo je obiskala "domače" Kočevsko jezero.

Zakaj jezera?

Manca Korelc na svoji spletni strani piše:

"Že od nekdaj me voda v različnih pojavnih oblikah v naravi prevzema na prav poseben način. Potoki, reke, hudourniki, sotočja, morje, jezera. A poznaš tisti občutek, ko nekaj zagledaš in se v hipu umiriš, na obraz se ti nariše rahel nasmeh in zožiš veke, kot bi s tem še bolj čutno doživel to lepoto? No, ta občutja meni ustvari jezero. Je Eklektična Zmes Energije, Radoživosti, Očarljivosti."

Zakaj s kolesom?

Manca Korelc:

" Odkar v garažo skrbno zaklepam svojega Ariela, Specialized treking kolo črne barve z ravno prav barve Soče, se mi je svet zavrtel za 360°. Sobotni in nedeljski solo kolesarski izleti, pa tudi kakšen krajši med tednom, ki jih načrtujem vse od ponedeljka, so postali zame višek športnega užitka, zmešanega s spoznavanjem Slovenije. Prekolesarjenih 4500 km v letu dni pa dokaz, da me je ta oblika gibanja povsem zasvojila.

Med poletjem in jesenjo sem preživela neskončne ure z aplikacijo Google Maps in risala trase, seštevala kilometre, iskala neprometne ceste in z lupo iskala neznana jezera. Poznaš Havaje? To je mini jezerce blizu Moravč!

Projekt Moja jezera je kombinacija vseh mojih strasti: kolesarjenje, jezera, izleti in vse skupaj objavljanje na digitalnih kanalih. Ne more biti boljše in bolj jaz!"

Kdo je Manca?

Na svoji speltni strani se je opisala takole:

"Moja profesionalna strast je digital marketing. Sem velika ambasadorka družabnih omrežij, tudi za poslovno komunikacijo.

Milan Trobič