Vsi, ki se ukvarjajo z orožjem, se slej ko prej srečajo z etično dilemo, kako naj dojemajo orožje

Dr. Tomaž Lazar, višji kustos, znanstveni sodelavec v Narodnem muzeju Slovenije, je poznavalec srednjega veka in predvsem velik strokovnjak za srednjeveško orožje, obrambne sisteme in vojskovanje tistega časa. Njegovo strokovno področje je predvsem zgodovina do 18. stoletja, med zbirke, ki so ali pa so bile njegovo področje dejavnosti, pa spadajo tudi merila, igrače, nakit, pečati in lapidarij. Rojen je v Ljubljani, kjer tudi živi, zato je tudi njegova celotna študijska pot vezana na to mesto. Kot nam je povedal, je z zgodovino povezan že zelo dolgo, najbolj pa se je to pokazalo v osnovni šoli, ko se je v naši državi zgodila osamosvojitev. Takratno dogajanje se mu je močno zarezalo v spomin. Čas osamosvojitve je bil prelomen. Med ljudmi je bilo takrat čutiti močan čustven naboj, povezanost in občutek pripadnosti skupnosti. Tako dojemanje časa pa je po mnenju Tomaža Lazarja tesno povezano s samo zgodovino.

Začetki

Zgodnja leta, ko se človek počasi usmeri v neko dejavnost, študij in podobno, so bila zaznamovana tudi s serijo oddaj na TV Slovenija o srednjeveških gradovih na Slovenskem, ki jih je vodil naš priznani kastelolog dr. Ivan Stopar. On je odprl zelo zanimivo tematiko arhitekture srednjeveških gradov, to pa je mladega nadobudneža Tomaža Lazarja še dodatno navdušilo za pot v zgodovinske vode. Tomaž Lazar je gost oddaje Razkošje v glavi.

Srednjeveški gradovi so bili tema, ki je Tomaža Lazarja zelo zgodaj potegnila vase, kot radi rečemo. Vendar se potem ni odločil za študij arhitekture in s tem raziskovanja gradov. Ob tem je spoznal, da pravzaprav živi v okolju, ki ima zelo dolgo in bogato zgodovino, o kateri povprečen meščan Ljubljane ali povprečen Slovenec ne ve veliko. Njemu pa je seznanjanje z zgodovino mesta, okolice in širše skupnosti odpiralo številna vprašanja in izzive. Pot je bila zato logična, zgodovina ga je zanimala v osnovni šoli, nato se je to poglobilo v gimnaziji, in sledil je študij zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Toda njega ne zanima samo sama zgodovina, ampak tudi orožje in bojna oprema, to pa je tematika, ki zasvoji mnoge mlade fante pa tudi dekleta že zelo zgodaj.

Projekti

Poznosrednjeveško topništvo na Slovenskem, Pot samurajev, Ko zapoje kovina, to je le nekaj naslovov projektov, ki jih je izpeljal sam in skupaj s kolegi. Zanje je bila zelo pomemebna razstava- Vitez, dama in zmaj, leta 2012.

Interesi

Dr. Tomaža Lazarja zanimajo stare obrti, kar s pridom uporablja tudi pri svojem znanstveno-razsikovalnem delu.

 

Potovanja

Za dr. Tomaža Lazarja je pomemben tudi šport, dobra fizična pripravljenost.

Predavanja

 

Milan Trobič